Тайланд с нов закон за канабиса, забранява се масовата употреба

Тайланд обсъжда нов закон за канабиса, който забранява употребата с рекреационни цели, но запазва медицинската употреба. Това каза Колнан Срика, здравният министър на страната пред Ройтерс.

Тайланд беше първата страна в югоизточна Азия, която разреши медицинска употреба на канабис през 2018 г., а през 2022 г., позволи употреба с рекреационна цел. Тогава отвориха врати десетки хиляди магазини за канабис и към края на 2024 г., когато новият закон ще влезе в сила, индустрията ще струва около 1.2 милиарда долара.

Според експерти, стъпката за декриминализация е последвана от правила и регулации, които са приети прибързано, не са ефективни и поставят в риск децата. Било е предвидено да се приеме по-категоричен закон, който да служи като „шапка“ за други регулации, но това така и не става и Тайланд остава уязвим. Новият закон ще влезе в парламента другият месец, казва здравният министър.

„Без закон да го регулира, с канабиса ще се злоупотребява.“ смята Колнан, имайки предвид масовата употреба с цел удоволствие.

„Злоупотребата с канабис има негативни последици за децата на Тайланд.“ казва още той.

С влизането на новия закон, магазините за канабис, които работят незаконно, ще трябва да бъдат затворени, а отглеждането без разрешително ще се прекрати. Смята се, че има около 20 хиляди законно регистрирани магазини.

„В новият закон, канабисът ще е контролирано растение, така че отглеждането ще изисква решително. Ще подкрепим отглеждането на канабис за медицински цели и за здравната индустрия.“ казва още Колнан.

Законът предвижда глоба до 1700 долара за рекреационна употреба, а за продажна, реклама и маркетинг на канабис или канабисови продукти и устройства за пушене, се предвижда затвор или глоба до 2800 долара.

Вносът, износът и отглеждането на канабис за продажба ще изискват разрешителни.

Правителството разпознава икономическата полза от канабисовата индустрия и ще даде на бизнесите време да се адаптират към новата регулация. Например законните магазини ще трябва да се преустроят в съответните, разрешени в закона заведения.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари