ЕС санкционира руснаци във връзка със смъртта на Навални

ЕС налага санкции на 30 руски официални лица във връзка със смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални. Те включват забрана за пътувания и замразяване на активи, а засегнатите са сред персонала на затвора, където умира Навални.

„Съгласихме се, да санкционираме отговорните за убийството на Алексей Навални.“ Каза Жозеф Борел след среща на външните министри на ЕС.

ЕС следва примера на САЩ и Великобритания като санкционира служители на затвора, а конкретните имена на лицата ще бъдат изнесени в следващите дни.

Навални организира и вдъхнови масови антиправителствени  протести в Русия през 2011-2012 г. , а през 2018 г. не му разрешиха да участва в изборите, поради обвинение срещу него, считано за фалшиво и политически мотивирано.

През 2020 г. оцелява след опит за отравяне с „Новичок“, а само месеци преди изборите в Русия беше преместен в затвор, наречен „наказателна колония“ в далечния север.

Западните съюзници считат, че смъртта му не е случайна, а също е политически мотивирана и персонала на затвора има пряко участие.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари