Британското правителство предефинира „екстремизъм“

Британското правителство публикува нова дефиниция за „екстремизъм“, като отговор на увеличените престъпения след атаката на „Хамас“ над Израел от 7 октомври.

Новата „по-точна“ дефиниция определя „екстремизъм“ като „идеология, основана на насилие, омраза и нетолерантност“, която има няколко цели, като да „омаловажи и унищожи фундаментални права и свободи на другите.“

Групи и хора, които попадат в тази дефиниция, няма да могат да получават правителствено финансиране. Новата дефиниция няма правен статут и не засяга наказателните закони.

Според правителството, нова дефиниция е нужна заради увеличението на случаите на насилие от 7 октомври насам. Антисемитските прояви са се увеличи със 147 %, а антиислямските – с 335 % за последните няколко месеца – тренд, какъвто има и на други места по света.

„Устойчивостта на екстремистки идеологии става все по-очевидна след атаките от 7 октомври и представлява сериозен риск за гражданите и демокрацията ни.“ каза Майкъл Гов, член на кабинета.

Във Великобритания зачестяват про-палестинките протести, на които се чува призивът „От реката до морето…“ който по същество е призив за унищожение на Израел, а много членове на парламента получават смъртни заплахи поради позицията която заемат по отношение на войната в Газа. Това е изключително притеснително, имайки предвид, че двама британски депутати бяха убити през последните години, от крайно-десен екстремист и от ислямски екстремист.

Не е ясно дали новата дефиниция ще допринесе за сваляне на напрежението – критиците смятат, че тя ще доведе до още повече разделение.

Все още никоя организация или личност не попада официално в тази дефиниция, но се очаква правителство да предостави детайли по тази тема в следващите седмици, а според Гов, ще бъдат оценявани мюсюлмански и крайно-десни групи.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари