ЕС срещу унгарското правителство заради нов закон

Европейския съюз стартира законова процедура срещу правителството на Унгария, заради закон, който позволява на властите да разследват и съдят хора, обвинени в подронване на суверенитета на страната.

„Актът за защита на суверенитета“ както се нарича, влезе в сила през декември. Той създава отделна структура, която има властта да събира информация за всяка група или личност, която се възползва от финансиране, идващо от друга държава и оказва влияние върху публичния дебат. Предвидени са наказания, включващи до 3 години затвор.

Критици сравняват този закон с руския еквивалент, който идентифицира „чужди агенти“. Според тях, езикът предполага възможност за широки интерпретации, което ще позволи да се прицелва в неудобни за правителството групи или хора.

ЕК, която отговоря за прилагането на европейските регулации във всички страни, заяви, че законът нарушава „няколко части“ от европейските регулации и е изпратено писмо до Будапеща, с което ги уведомяват за процедурата. Според Комисията, законът заплашва демократичните ценности на Европа, подкопава принципите на демокрацията и избирателните права на европейските граждани, а също и нарушава други основни човешки права, като правото на лично пространство, защитата на личните данни и свободата на изразяване и сдружаване.

Унгария има два месеца да отговори на писмото и да адресира притесненията на ЕК.

 

Източник:  Euronews

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари