Стъпка напред към ядрения синтез

Изследователи и инженери поставят нов рекорд в експерименталните изследвания на процеса ядрен синтез, за който се счита, че може да ни предостави чиста и безгранична енергия.

Те са използвали машината, наречена Joint European Torus или JET. Това е  голямо устройство с форма на поничка, известно като „токамак“ или просто „торус“, за да произведат 69 мегаджаула енергия в рамките на 5 секунди. Това е отнело около 0.2 милиграма гориво и може да захрани 12 хиляди домове за същото време – 5 секунди.

Ядреният синтез е процесът, чрез който звездите светят и се счита за Светия Граал на енергетиката. Разработки има от десетилетия, но технологията все още не е достатъчно развита, за да можем да го прилагаме комерсиално. Ако това се случи, ще разполагаме с огромни количества евтина енергия, която не отделя никакви вредни емисии.

Горивото, което се използва е водород, или по-точно неговите изотопи тритий и деутерий,

За да се произведе енергия, горивото се нагрява до 150 милиона градуса по Целзий, 10 пъти по-висока температурата от тази в ядрото на Слънцето, а плазмата, която се образува се задържа от мощни електромагнити. Под влияние на топлината, водородните атоми се сливат, образувайки хелиево ядро, точно както става в звездите и се отделя огромно количество енергия. Тази енергия може да се ползва, за да се произвежда електричество.

Това е последният такъв експеримент за JET, който работи от 40 години, но резултатите са обещаващи за следващите проекти, казва Амброджо Фасоли, директор на консорциум от 300 експерти, които организират и осъществят експеримента. В момента във Франция се строи най-големият токамак, за който е предвидено да бъде и нещо като прототип на централа за ядрен синтез.

Енергията от ядрен синтез ще промени изцяло начинът, по който виждаме климатичната криза, причинена главо от фосилните горива. Но според някои експерти, тъй като ще отнеме много години да се превърне в алтернатива, когато и ако това стане, ще бъде  късно да се използва като инструмент за борба с климатичните изменения, защото те вече ще са факт.

Освен това, основният проблем все още не е решен – енергията, използвана да стартира процеса е повече, отколкото генерираната.

„Това е страхотен успех, но сме все още далеч от комерсиална употреба. Строежа на централа също трябва да преодолее много инженерни предизвикателства.“ казва Аника Кан, изследовател от Манчестър.

Инвестициите нарастват, а всяка следваща стъпка придвижва технологията към истински напредък. Според Кан, са нужно страшно много хора и вероятно технологията ще се ползва в края на века.

Според изследванията на климата, е нужно категорично редуциране на емисиите до близки до нула стойности в периода до 2050 г. за да се избегнат катастрофални последици от затоплянето на планетата.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари