Европа забранява 4 руски медии, разпространяват пропаганда

Европа забранява 4 руски медии, проводници на  пропаганда и дезинформация.

Това са „Гласът на Европа“, „РИА новости“, „Известия“ и „Росииская Газета“, а причината, както се казва в официалното изявление, е защото те са „под постоянен директен или индиректен контрол“ от страна на правителство на Русия и са „инструмент“ за създаване на подкрепа за незаконната инвазия на Русия в Украйна.

„Руската федерация участва в систематична, международна кампания за медийна и информационна манипулация…за да оправдае и подкрепя пълномащабната агресия срещу Украйна и да подсили стратегическата дестабилизация на съседните страни, на ЕС и на неговите страни-членки.“ се казва в изявлението на Европейския съвет.

„В съответствие с Хартата за фундаменталните права, договорените мерки няма да попречат на тези медии и техните служители да вършат други дейности в ЕС, различни от излъчване, като например проучване или интервюиране.“

Забраната идва в навечерието на европейските избори, на които ще гласуват 370 милиона души, а вотът отдавна се счита за уязвим за руската държавна дезинформационна стратегия.

Три от медиите, обект на забраната (без „Гласът ба Европа“) са частично притежание на руската държава.

Гласът на Европа е собственост на нидерландски компании, а седалището на медията също е там. Причина за забраната е, че медията в момента се разследва във връзка с обвиненията срещу законодатели в различни страни на ЕС за разпространение на кремълска пропаганда.

Медията твърди, че предоставя „нецензурирани новини от Европа и света“, но чешко разследване сочи, че операции по влияние са извършвани чрез тази медия, свързани с дипломати от Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария.

Петр Фиала, премиерът на Чехия, миналият месец обяви, че тази операция цели да дестабилизира цяла Европа.

Във връзка с това, в Германия започна разследване срещу един от членовете на AfD, популярната крайно-дясната партия на Германия, а Белгия започна съдебно на членове на Европейския парламент, заподозрени във връзки с Кремъл.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари