Полша инвестира 2 милиарда в подсилване на източната граница

Полша смята да инвестира 2.3 милиарда евро в програма за подсилване на източната граница. Това става ясно от изявление на премиера Доналд Туск, и цели да подобри отбраната срещу нарастващата заплаха от Русия и Беларус.

Още от 2021 г. мигрантите по границата с Беларус са проблем за страната.

От началото на инвазията на Русия в Украйна през 2022 г, отношенията между двете държави се влошават, а Полша обвинява и Русия и Беларус в опити да дестабилизират страната.

„Решихме да инвестираме 10 милиарда злоти в нашата сигурност и над всичко, в подсилване на източната граница“ каза Туск.

„Започваме значим проект за изграждане на сигурна граница, включително система за укрепване, както и ландшафтни решения, които ще направят тази граница невъзможна за преминаване от потенциален враг.“

Туск не разкрива подробности относно тези укрепления, но инициативата се обсъжда от началото на месеца. Предходното правителство построява ограда по границата Беларус, която е с дължина  над 180 км и с височина 5.5 м, за защита срещу нелегална миграция. Там има и система от камери и сензори.

Според Туск, предстоят разговори с Европейската инвестиционна банка, за отпускане на средства за финансиране на сателитните компоненти от европейската система „Небесен Щит“ – обща система за въздушна отбрана, създадена от Германия през 2022 г. с цел подобряване на отбранителните способности на Европа.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари