Европейските институции в спор за парите на Унгария

Институциите на ЕС може да достигнат до съдебен спор относно трансфера на 10 милиарда евро към Унгария – средства, които бяха отблокирани от ЕК през декември, непосредствено преди преговорите за членство на Украйна в блока.

Това стана ясно след решение на Европейския парламент да оцени дали има основания да съди Комисията по обвинение, че се е поддала на изнудването на премиера на Унгария, Виктор Орбан, да одобри началото на преговорите с Украйна срещу отблокиране на запорираните средства.

Решението идва след гласуване с 345 гласа „за“ срещу 104 „против“ и са ангажирани юристите, за да подготвят евентуално обвинение пред Европейският съд.

Целта е да се реши дали ЕК е взела всички мерки, за да „предпази финансовите интереси на ЕС“ по време на договорките с Орбан. Според резолюцията, Унгария не е изпълнила необходимите изисквания за върховенство на закона, за да получи парите и те са били дадени неправомерно.

Президентът на Европейската комисия, Урсула фон Дер Лейен понесе критики за начина, по който са дадени парите. Те е трябвало да се отпуснат само и единствено когато Унгария покаже, че са осъществени необходимите реформи в съдебната система, за да се осигури нейната пълна независимост. Фон Дер Лейен каза, че Унгария е осъществила някои реформи и ЕК не е имала абсолютно никакви други варианти, освен да одобри парите.

„Това са правилата, с които всички сме се съгласили. Ще ги следваме. Това е, което прави върховенството на закона да изпъква пред арбитражни решения.“ заяви тя.

Много от евродепутатите обаче не са съгласни с това.

ЕС все още блокира около 20 милиарда евро по същата причина и някои законодатели смятат, че не може да се дават частични средства за частично изпълнени реформи, а трябва да се покрият всички изисквания, което, според тях, не се е случило.

На 1 февруари ще се състои следващото обсъждане на помощта за Украйна в размер на 50 милиарда, което единствено Орбан блокира по време на предишното обсъждане.

Орбан е известен с близките си връзки с Путин, а това не е първият път, когато политиките му влизат в противоречие с централни демократични принципи на ЕС.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари