Япония кацна на Луната

Японски робот успешно кацна на Луната и макар че имаше проблем със соларната система, приземяването е посрещнато с овации не само в Япония, но и навсякъде по света.

Апаратът Слим успя да се приземи меко на повърхността в близост до лунния екватор и това превръща Япония в петата страна в историята, кацнала на Луната след САЩ, СССР, Китай и Индия.

По неизвестни засега  причини, соларните клетки на апарата не успяват да генерират електричество, така че Слим разчита само на батериите си и ако инженерите не успеят да оправят проблема, роботът може и да спре да праща данни. Засега обаче, всички са оптимисти и смятат, че това може да е резултат от поправима грешка.

Слим носи два малки роувъра, които са пуснати по план. С тяхна помощ и със собствените си уреди, той трябва да изследва местната геология.

Статистически, кацането на Луната е трудно и досега едва половината опити са успешни. Слим допринася за подобряването на тези цифри като използва последни разработки на система за прецизна навигация. С помощта на бърза обработка на топографски изображения, апаратът успява да избегне препятствия при кацането си и сега екипът инженери ще изследва данните от приземяването, за да научи дали са успели да постигнат целта си от максимум 100 метра отклонение от набелязаната локация за кацане.

Японката космическа агенция, наречена Jaxa засега има две успешни приземявания върху астероиди и участва активно в мисията на НАСА Артемис, която цели да прати хора на Луната в следващите години.

Независимо какво ще се случи с апарата от тук нататък, прецизното кацане е безспорен успех за Слим и Jaxa, а и за целия свят.

 

Източник: BBC

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари