Европейският парламент съди ЕК заради парите на Унгария

Европейският парламент изпълни обещанието си да започне съдебна процедура срещу Европейската комисия, заради освобождаването на 10 милиарда от замразените пари на Унгария.

Процедурата вече е официално подписна, а документите трябва да бъдат пратени до Европейския съд до 25 март, като президентът на ЕП, Роберта Метсола, има последната дума при инициализирането на законови мерки срещу Комисията.

Делото влияе върху Урсула фон дер Лайен, президентът на ЕК, особено в навечерието на изборите и кандидатурата ѝ за втори мандат, но целта не е свързана с изборите. От партията на фон дер Лайен, ЕPP, не са против процедурата и се обединяват около върховенството на закона, върху което се градеше управлението на фон дер ЛАйен както и настоящия парламент.

„Искаме да сме сигурни, че парите на данъкоплатците са използват съгласно договорите. Това не е политически въпрос за EPP, това не е изборен въпрос. Само искаме да имаме законова яснота“ казва депутатът Петри Сарвамаа.

Причина за процеса е решението на Европейската комисия от месец декември миналата година да освободи 10.2 милиарда евро от фондовете за Унгария, които бяха замразени поради пропуски при установяване на върховенството на закона в страната.

Според Комисията, реформите в Унгария през миналата година са помогнали за попълване на пропуските, но депутатите смятат, че тези причини са само формални, а реална промяна няма. Те се съмняват и в мотивите за освобождаване на средствата, защото те бяха размразени само ден преди да се вземе решението за приемане на Украйна в ЕС. Възможно е това съвпадение да е целяло да се избегне очакваното вето на премиера на Унгария, Виктор Орбан, както и стана, защото той напусна залата преди решението да бъде взето.

Комисията твърди, че действа изцяло в рамките на закона. Освен освободените вече пари, Брюксел все още не отпуска още почти 20 милиарда, които са под различни пера и изискват различни промени в законодателството, които касаят правата на ЛГПТ и малцинствата, даването на убежище, публичните средства и борбата с корупцията. Според ЕК, няма никакъв прогрес по тези теми, затова средствата са блокирани, а Орбан го нарича „финансово изнудване“.

Това не е първият път, когато ЕП решава казуси като ги праща в Европейски съд.  През октомври 2021 г. член на комисията е съден заради „неуспех за въвеждане“ на механизъм, който свързва плащания по европейските фондове с опазването на основните права на ЕС.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари