Украйна призова бедните страни да не допускат гражданите им да се бият за Русия

Украйна призова страните от глобалния юг да положат повече усилия, за да предотвратят наемането на техните граждани от страна на Русия за войната в Украйна. Призивът беше подкрепен от представянето на осем души военнопленници от такива страни. Това са петима граждани на Непал и по един гражданин на Куба, Сомалия и Сиера Леоне.

„Показвай гражданите, които са заловени, казваме, че може би е нужно да се ползват по-радикални и по-ефективни стъпки, за да се предотврати измамата на десетки, дори стотици хора от агитатори.“ казва Петро Яташенко, представител на украинския правителствен координационен център за военнопленници.

„За страни с ниско ниво на доходи, има голям вероятност някои от техните граждани да бъдат вербувани от Русия и изпратени на фронта“ казва Яташенко.

През миналата седмица Индия разкри голяма мрежа за трафик, в която, според властите, се вербуват млади мъже за работа в Русия, след което се пращат на фронта.

През декември, Непал поиска от Москва да не вербува неговите граждани за руската армия и да върне всички непалци, които вече са там.

Чуждите граждани, заловени като руски войници, които Киев представя, се считат за военнопленници, не за наемници.

„Докато не са обявени за наемници от съда, ние ги третираме като военнопленници“ каза Яташенко и обърна внимание, че се забелязва увеличение на чуждите бойци на страната на Русия.

Най-известните „наемници“ участващи във войната, са военната група „Вагнер“ чийто лидери загинаха  в самолетна катастрофа, а Русия отрича изобщо да ползва чужди граждани във войната с Украйна.

Според конвенция на ООН от 2001 г., касаеща наемниците и ратифицирана от Украйна, но не и от Русия, за „наемник“ във военен конфликт се счита човек, който не е от националността на участниците в конфликта, не живее на териториите, където се води конфликта, вербуван е директно от едната от страните в конфликта и е мотивиран от лично облагодетелстване.

За 37-те страни, ратифицирали конвенцията, ползването и набирането на наемници е забранено.

Членовете на бизнес организации като „Вагнер“ обаче не се считат за наемници според тази конвенция, тъй като са в договорни отношения с компания за извършване на определена услуга, не с правителство.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари