Франция глобява Амазон с 32 милиона евро

Френският клон на американската компанията Амазон е глобен с 32 милиона евро за използване на „изключително интрузивна система“ за наблюдение на персонала. Според Френската агенция за защита на данните или CNIL, както е позната в страната, системата за проследяване на служителите, която се използва в съоръженията на Амазон следи служителите толкова отблизо, че нарушава, и то неведнъж, европейската регулация за правата над данните ни, известна като GDPR.

“Крайно несъгласни сме със заключенията на CNIL, които са фактологично неверни, така че си запазваме правото да обжалваме.“ казаха от Амазон.

„Управлението на складовите системи е по стандарт в бранша и е необходимо, за да се осигурят безопасна, качествена и ефективна работа, както и да се проследява наличността и обработката на пратките навреме и според очакванията на клиентите.“ се казва още в изявление на компанията.

Разледването на CNIL открива, че служителите носят непрекъснато баркод-скенер, който според Амазон е необходим, за да се достигнат определените цели и е съществена част от работата.

Според регулатора обаче, понеже скенерът непрекъснато събира и изпраща данни, това се превръща в различно от обичайното наблюдение, защото оставя служителите под „близко наблюдение“ и „постоянно напрежение“. Според тях, тези скенери позволяват на компанията да следи служителите си всяка секунда, а устройствата изпращат съобщение за грешка, ако продуктите се сканират прекалено бързо – за по-малко от 1.25 секунди.  Системата измерва и продуктивността на служителите, като отчита „периоди на неактивност“. Това е в нарушение на регулацията на ЕС, а от CNIL казват, че е „незаконно да използваш система, която мери прекъсванията на работа с такава точност, защото това потенциално може да изисква от служителите да дават обяснение за всяка почивка или кратко прекъсване на работата.“

Според тях Аамзон също пази подробни данни, генерирани от тези скенери за дълги периоди, когато за оптимизация на работния процес е достатъчно да се ползват само текущите данни и седмични статистики.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари