Британски генерал предупреждава за задаваща се нова голяма война

Британският Генерал Сър Патрик Сандърс, главнокомандващ на великобританските въоръжени сили, в реч по време на изложение за бронирани машини свърза днешната ситуация в Украйна със събития от 1914 г. и 1937 г. и предупреди британците да се готвят за наближаваща атака над западния начин на живот.

Според него, гражданите трябва да се подготвят за война от мащаба на големите войни на 20 век в следващите години и трябва да се обсъждат „граждански армии“ за противодействие на това.

„Нашите предци не успяха да схванат значението на т.нар. криза от юли 1914 г. и се оказаха в най-грозната война. Ние не можем да си позволим да допуснем същите грешки днес. Украйна наистина има значение.“ каза той в речта си. Според него, потенциалният мащаб на войната в следващите години не трябва да се подценява.

„Това не е война за чернозема на Донбас, нито е за установяване на Руска империя; тя е за унищожаване на нашата система и начин на живот – политически, психологически и символично. Реакцията ни като поколение, живеещо в предвоенния период, ще отекне в историята. Украинската смелост ни осигурява време, засега.“ каза още той.

Генерал Сандърс призова за удвояване на британската армия, което съвпада с плана на правителството да обърне тенденцията на все по-намаляващ брой желаещи да са част от армията.

Другата тема, която засегна е промяната в структурата на армията и предупреди, че всички британски граждани трябва да са готови ако не за официална мобилизация, то за гражданска такава, което не се е случвало в западна Европа от 1945 г. насам.

В отговор на речта му, британското правителство побърза да предупреди, че няма намерение да осъществява каквато и да е мобилизация и, че британските въоръжени сили се състоят само от доброволци и това няма да се промени.

Думите на Сандърс идват след месеци на предупреждения от страна на влиятелни фигури в НАТО, предимно от Европа, да не се подценява войната в Украйна.

Наскоро, германският министър на отбраната призова обществото да се подготвя за война, след почти 8 десетилетия, в които армията на Германия заема маргинално място в обществения живот на страната.

Изтекли в медиите документи разкриха, че Берлин разиграва сценарий  на действие, в случай на масивна руска атака в Прибалтика през лятото на 2024 г. Според този сценарий, НАТО ще изпрати контингент от 300 000 души в източна Европа, но едва в началото на 2025 г.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари