Франция си тръгва от остров Мали

Франция изтегля войските си от Мали с като първо ще предаде базата „Менака“ на малийските власти, съобщи генералният щаб на френските въоръжени сили, цитиран от Анадолската агенция.

Франция бе имаше около 4600 войници в рамките на операция „Бархан“, която стартира през 2014 г., за борба с тероризма в страните Мали, Нигер, Буркина Фасо, Чад и Мавритания.

 Военната сила от „Менака“ е преместена  на 1340 километра в Ниамей, столицата на Нигер, където ще продължат антитерористични операции в района на Сахел.

През април, след като френските войски предадоха военната база в малийския град Госи, малийската армия обвини Франция, че е скрила „масов гроб“ на територията, но  Франция отрече обвиненията.

На фона на враждебните отношения с Франция, военното правителство на Мали през май отмени споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, уреждащо статута на френските сили (SOFA) и нареди на френските войски, както и на европейските сили под командването на европейските сили „Такуба“ да напуснат страната.

Европейският съюз (ЕС) обяви през април, че ще спре част от обучението си на въоръжените сили на Мали . Върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел обясни този ход с липсата на гаранции от властите в Мали, че руските военни изпълнители няма да се намесват в работата.

Руски войници са били разположени в град Тимбукту в северната част на Мали, за да обучават малийски сили в база, освободена от френски войски миналия месец. Това обяви говорителят на армията на Мали, предаде „Ройтерс“.

Правителството на Мали заяви през декември миналата година , че „руски инструктори“ са пристигнали в страната, но Бамако и Москва досега са предоставили малко подробности за разполагането, включително за това колко руски войници участват или каква е точната им мисия.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари