Вижте кои плувци отиват на Световното първенство

Националният отбор за Световното първенство ще бъде съставен от Диана Петкова, Габриела Георгиева, Жанет Ангелова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Калоян Братанов, Йордан Янчев и Дениел Нанков. Петър Мицин също е бил близо до участие, но е бил оставен за Европейското първенство за младежи, за да не се форсира преминаването му при мъжете.

България е покрила норматива за участие на артистично плуване при жените и за скокове във вода, където ще ни представлява състезателят Димитър Исаев.
“Подготовката бе трудна, нямаше финансиране. Но за всички е трудно, няма да се оправдаваме. Бюджетът ни бе орязан, надявам се догодина разпределението на парите от Министерството на спорта да бъде по-справедливо. Състезателите ни тренират добре, гледаме напред“, каза още президентът.

„За мен е непонятно състезателите ни да получават по две и половина минимални заплати. Ако имаме проблеми, трябва да редуцираме, но как да например 15 души са покрили норматив, а да отидем 5. Какъв ще е подборът. Важно е отношението. Хора, които са на 8-о място на Олимпиада или на 6-о място на Световно първенство не заслужават това“, смята Георги Аврамчев.

„Няма федерация, която да е доволна от бюджета си. Българският спорт не трябва да плаща цената. Аз не съм се виждал с министъра все още, не знам защо. Ние търсим спонсори, не разчитаме само на държавата. Трудно е, но ще се оправим. Няма невъзнаграден труд“, завърши Аврамчев.

Генералният секретар на федерацията Димитър Бобев също даде мнението си – „Олимпийският цикъл бе по-дълъг от нормалното. Натрупа се умора заради много тежки състезания. И аз съм бил състезател и треньор и знам какво е да се готвиш 5 години за едно състезание. Сега избрахме друг начин за подготовка – намалихме лагерите, за да дадем възможност за почивка на състезателите. Нека те да подобрят или да са близо до личните си постижения. Да не ги товарим с очаквания и прогнози за медали“, призова той.
„Бюджетът ни е на нивото на миналата година, но с инфлацията и вдигането на цените, вече сме 20% назад. Трябваше да платим 50% за участието си на Европейското първенство в Рим. До 31 март ни искаха 20 процента, до края на май още 30. Това са 16 000 евро. Може да си представите колко ще струва преместването на Световното първенство в Мелбърн. Всички хотели, които настаняват състезателите, са вдигнали цените си с 50%. Най-евтината стая е 170 евро на вечер. Състезанията продължават по 7-8 дни, а като отидем 2 дни по-рано, може да си направите сметката. Ще поискаме допълнителни средства“, каза още Димитър Бобев.

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари