Френското предложение добро за България, но не и за РСМ?

Френското председателство на Съвета ЕС даде своето предложение, което да премахне българското вето за влизането на Северна Македония в ЕС. Но това предложение не беше одобрено изобщо от правителството на македонците. Три партии заплашиха да напуснат, ако кабинетът го одобри, защото виждат големи отстъпки, които трябва да се направят от тяхна страна.

От друга страна, българският президент Румен Радев каза, че гаранциите в документите по предложението според него са недостатъчни.

На 23-ти юни се проведе среща на Западните Балкани с ЕС, на която Еди Рама, министър-председател на Албания, коментира остро случващото се.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза: „Ще бъда прям. Случилото се преди малко е сериозен проблем и сериозен удар по доверието към Европейския съюз”. За него предложението е напълно неприемливо, което означава, че Скопие отхвърля плана в оригиналния му вид, и то преди да е чул българската позиция. Ковачевски допълни, че е готов на компромис.

Междувременно, отново е налице поругаване на български исторически паметници в РСМ. Върху паметника на Мадарския конник в Скопие е била нарисувана нацистка свастика.

Мемориалът е дарение от българското посолство в Скопие и сдружение „Плиска“ и не за първи път е осквернен. Още не е ясен извършителят на грозното деяние.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари