Гърция легализира гей-браковете

Гръцкият парламент окончателно одобри закона, позволяващ сключване на граждански брак между двойки от един и същи пол. Това е знаменателна победа за ЛГБТ+ движението, плод на дългогодишни усилия, но и причина за разделение сред обществото.

Според закона, еднополови двойки могат да сключват граждански брак и да осиновяват деца.

Законът е одобрен от 176 депутати от 300 и скоро ще се обнародва.

Законът беше одобрен предимно с гласове от лявата част на политическия спектър, а членовете на дясноцентристката партия на премиера Митцотакис или се въздържаха, или гласуваха против.

По последни изследвания, гръцкото общество е разделено по тази тема. Според Източно-православната църква, която е със силни позиции в страната, хомосексуалността още е считана за грях, а самата Църква е твърдо против този закон.

Привърженици на ЛГБТ+ общността пък смятат, че въпреки огромната стъпка напред, описаното в закона не е достатъчно, защото не регламентира използването на асистирани репродуктивни методи и не допуска сурогатство, но позволява признаването на родителски права, ако детето е родено по този метод в чужбина.

Според крайнодесните партии, това е „анти-християнски“ закон, който нарушава интересите на страната. Според бившия премиер Антонис Самарас, който гласува против, правото на брак между двама души от един пол не спада към човешките права.

За тази промяна се работи от десетилетия, въпреки яростната съпротива от страна на църквата и някои десни политици. През 2015 г. Гърция прави гражданския съюз межди хора от един пол легален, а през 2017 г. дава законова основа на половата идентичност. Малко по-късно забранява терапии, целящи потискане на сексуалната ориентация. Легализация на гей-браковете е логичната следваща стъпка.

С това решение страната се превръща в „най-прогресивната православна държава“ смятат привърженици на закона и вярват, че „това е исторически момент за Гърция.“

 

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари