Осъдиха Тръмп да плати 350 милиона

Бившият американски президент и настоящ най-вероятен кандидат на Републиканската партия, Доналд Тръмп беше осъден от щата Ню Йорк по дело за измама и подправяне на финансови документи и ще трябва да плати 355 милиона долара плюс лихви и разноски по делото. Той също няма да може да бъде директор на компания и да взима банкови заеми за срок от 3 години.

Тръмп заяви, че ще обжалва присъдата и отново обвини съдия Енгорон в пристрастност – поведение, което Тръмп проявява към всеки, несъгласен с него. Според юристи, е твърде малко вероятно обжалването да доведе до коренно различна присъда, но може да намали стойността на глобата.

В решението на съдията се казва, че Тръмп „е вероятно отново да извърши измама“ затова и се налага такова „значително“ наказание.

„Пълната липса на разкаяние граничи с патология.“ пише още в решението.

Все пак, решението на съда не включва заличаване на всички бизнес лицензи на Тръмп, което ефективно би разрушило изцяло бизнеса му и е известно като „корпоративно смъртно наказание“. Вместо това, съдията нареди независим мониторинг на дейностите на Организация Тръмп за срок от три години и назначаване на нови независими директори.

Тръмп ще трябва и да заплати лихва върху печалбите, които е генерирал вследствие на измамата, като сумата ще набъбне до около 450 милиона.

Синовете на Тръмп, Ерик и Доналд младши са осъдени да платят по 4 милиона и също имат забрана да управляват бизнеси в Ню Йорк за срок от две години. Бившият финансов директор на Организация Тръмп ще трябва да плати 1 милион.

Обвинението, по което бяха осъдени, е за повишаване на стойността на активите в документите с цел получаване на големи заеми при изгодни условия и е отправено от нюйоркския окръжен прокурор Летиша Джеймс.

Според Тръмп, той е платил заемите си към банките, взети с помощта на подправените документи, така че няма престъпление и пледира невинен.

„Не може да има различни правила за различните хора в тази страна и бившите президенти не са изключение.“ каза Джеймс във връзка с присъдата.

„Доналд Тръмп може да е създал изкуството на сделката, но е постигнал съвършенство в изкуството на кражбата.“ каза още тя.

Състоянието на Тръмп се оценява на около 2.6 милиарда долара, така че няма непосредствена опасност бившият президент да фалира.

Източнок: BBC

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари