Гърция одобри частни университети и предизвика масови протести

Гръцкият парламент одобри закон, който позволява на частни университети и да създават клонове в страната и предизвика още повече протести сред студентите, които смятат, че това ще обезцени дипломите, получавани от държавните университети.

Законопроектът е одобрен с едва 159 от 300 гласа и е част от по-голямата стратегия на управляващата коалиция, от която беше част и законът, който разреши бракове между хора от един и същи пол.

Според премиера Кириакос Митцотакис, това ще спре десетки хиляди студенти, които избират да идат да учат в чужбина и така не допринасят за местната икономика, която все още се възстановява от няколко поредни кризи.

Законопроектът ще изравни Гърция с останалите европейски страни и ще увеличи конкуренцията между университетите.

Студенти протестират срещи този законопроект от седмици, а в петък, преди приемането му, хиляди се събраха пред сградата на парламента, като имаше и сблъсъци с полицията на малка група, опитваща се да създава размирици.

„Притесняваме се…че ако успеем да завършим, няма да си намерим работа никъде.“ казва Стратос Катцелис, на 25. „Никой млад човек днес не може да прави планове за бъдещето. Всичко, което виждаме за пътища без изход.“

Около 3-4 % от БВП на Гърция отиват за образование, което е под средното за ЕС, а според Митцотакис, законопроектът ще допринесе и за увеличаване на този бюджет.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари