„Майкрософт“ не могат да се справят с руските хакери

От „Майкрософт“ казаха, че все още се опитват да премахнат заплахата на руските държавни хакери, които през ноември отварят акаунтите на висши лидери на компанията и които вероятно се опитват да използват открадната информация, за да пробият и потребителските мрежи.

Хакерите са членове на руското разузнаване и целта им е да компрометират сорс код репо-та и вътрешни системи на „Майкрософт.“

Не е ясно какъв точно сорс код е откраднат или какви ще са по-нататъшните действия на хакерите. Според говорител на компанията, те са откраднали имейл комуникация между изпълнители директори, включваща чувствителна информация, като пароли, сертификати и ключове за аутентификация.

Друга компания от бранша – Hewlett Packard Enterprise също съобщава , че са жертва на въпросните хакери, а пробивът при тях е станал седмици преди този в „Майкрософт.“

Експерти по киберсигурност смятат, че този хак и признанието на „Майкрософт“ за него разкриват колко силно бизнеси и дори правителствата са  зависими от компанията и монокултурата, която тя създава.

„Това има съществено влияние върху националната сигурност.“ казва Том Келерман, експерт по киберсигурност. „Руснаците сега имат предимство при атаки над клиенти на „Майкрософт“.“

Други критикуват „Майкрософт“, че не разкрива достатъчно от проблемите си, което застрашава сигурността на клиентите на компанията.

Според „Майкрософт“, достъпът на хакерите е спрян още през януари, но те вече са откраднали достатъчно информация.

Признанието на „Майкрософт“ идва в рамките на нов закон в САЩ, който задължава публични бизнеси да разкриват пробиви в сигурността им, които биха имали негативен ефект върху репутацията на компанията.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари