Германската икономика е в „неспокойни води“

Германското правителство каза, че най-голямата икономиката в Европа е в „неспокойни води“ и намали предвиденият растеж за 2024 г. Основните проблеми, идентифицирани от правителството в годишен доклад, изнесен от Вице Канцлера Роберт Хабек, са липсата на квалифициран труд, прекомерната бюрокрация, високите лихви и забавянето на инвестиции по нови проекти.

Предвиденият растеж спадна от 1.3 % до едва 0.2 %.

Германия се възстановява „по-бавно, отколкото се надявахме“ от шока поради прекратяването на използването на руски природен газ след началото на инвазията на Русия в Украйна.

Прекратяването на използването на руски газ доведе до повишаване на цените на енергията, което повлия негативно върху всички индустрии, особено тези, консумиращи повече енергия и допринесе за повишаване на инфлацията. Това от своя страна намали разходите, цените на енергията започнаха да падат, а доходите да нарастват, за да се справят с инфлацията.

Безработицата все още е ниска и икономиката, макар да не се намира в „класическа“ рецесия, е в „неспокойни води“.

„Добрата новина е, че Путин се провали в опита си да вкара Германия в дефицит на енергия и от там –в икономическа катастрофа.“ каза Хабек.

Друг фактор за забавянето на германската икономика е забавянето на глобалната търговия и намаляването на износа.

Проблеми, съществували и преди войната на Русия с Украйна също допринасят за затрудненията на „локомотива“ на европейския икономически растеж. Високите лихви на ЕЦБ забавят строителния сектор, компаниите изпитват недостиг на квалифицирани работници, а одобренията за нови проекти, свързани с възобновяема енергия се бавят прекалено много.

Забавят се и инвестициите в транспортна инфраструктура и дигитални услуги, а правителството фокусира усилията си върху балансиране на бюджета.

Именно ревизия на бюджета, поради която се премахнаха субсидиите за гориво за земеделските производители, предизвика масовите протести на фермери, които продължиха дори след като мярката беше отменена.

За да се справи с липсата на специалисти, Германия промени правилата за придобиване на гражданство, за да привлече част от емигрантите.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари