Експериментът с 4-дневната работна седмица е успешен

Година след края на най-големия експеримент, целящ да оцени 4-дневната работна седмица, повече от две трети от компаниите, които взеха участие в него все още работят 4 вместо 5 дни, а повече от половината от тях решават да направят тази промяна постоянна.

В продължение на 6 месеца, между юни и декември 2022 г., служители в 61 организации във Великобритания работят 80 % от обичайното време за същата заплата, за да се проследи дали могат да свършат 100 % от работата за това време.

Оказва се, че да и днес 89 % от тези организации все още имат такава политика, а 51 % скъсват окончателно с петдневната работна седмица.

Резултатите от експеримента са публикувани от Autonomy, тинк танк, създал експеримента заедно с НПО-то 4 Day Week Global и с помота на изследователи от Кеймбридж, Оксфорд и Бостън Колидж.

Ефектите от 4-дневанат работна седмица са преобладаващо полезни за служителите, а и за самите компании, се казва в доклада.

В края на експеримента, служителите споделят, че се чувстват по-добре физически и психически, постигат по-добър баланс между личен живот и работа и по-голямо общо удовлетворение от живота си, както и по-малко изтощение от работата. Всичко това продължава да е валидно и днес.

Мениджъри и изпълнителни директори в 28 от тези организации завяват, че 4-дневната работна седмица има положително влияние върху компаниите им, текучеството намалява, а набирането на нов персонал става по-лесно.

Докладът разкрива и методите, които компаниите използват , за да организират работата в 4, вместо в 5 дни. Те включват промяна в нормите, по които се осъществят срещите и комуникацията в компаниите.

Половината организации, участвали в експеримента са от сферата на маркетинга и рекламата, професионалните услуги и НПО сектора, останалите са от различни сфери, включващи строителство, производство, търговия на дребно, здравеопазване, изкуство и забавление.

В последните години има увеличение на интереса към 4-дневна работа седмица, а когато по време на пандемията милиони хора преминаха на дистанционна форма на работа, стана ясно, че по този начин се спестяват пари, ресурси и време само от транспорт до работното място.

Подобни експерименти в по-малко компании се правят и на други места в света, като повечето резултати са подобни – експериментите са успешни и показват, че преструктуриране на работния процес в 4 дни може значително да допринесе за здравето и усещането за благополучие у служителите, което има директни ползи и за компанията, ползваща труда на тези служители.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари