Горещини и суша в света предизвикват пожари и проблеми

Поредица от горещи вълни преминават през Европа.

Испанските фермери на юг се страхуват, че суровата суша може да намали производството на зехтин с близо една трета в страната, която е негов най-голям производител в света. Горещините предизвикаха горски пожари, с които трябваше да се борят и Испания, и Франция.

Десетки френски села останаха без никаква вода и се наложи камиони да доставят. А в Германия товарните кораби не могат да плават напълно натоварени по река Рейн, която е основна товарна артерия на Западна Европа.

По протежение на най-дългата река в Италия, По, големите пясъчни диги са останали на сухо, докато нивото на водата рязко спада. През месец юли Италия обяви извънредно положение за районите около реката, които произвеждат повече от една трета от селскостопанската продукция на страната.

Учените казват, че високите температури това лято са в съответствие с нарастващата честота и интензивност на екстремните климатични епизоди в Европа. Но не само нашият континент страда от горещини.

Британската метеорологична служба обяви код оранжево за екстремни горещини за части от Южна Англия и Източен Уелс. Там също има пожари и горещини, които поставиха предизвикателства пред инфраструктурата на Обединеното кралство. Освен това, уязвимите хора могат да имат неблагоприятни последици за здравето.

Изминалият юли беше най-сухият месец в Англия от 1935-та година насам. Температурата за първи път надхвърли 40 градуса по Целзий. Тогава имаше предупреждение за най-високата, “червена”, степен за екстремни горещини.

Във Великобритания горещините са необичайни и предизвикват безброй проблеми: спиране на тока, повредени писти на летища, изкривени железопътни релси и много пожари.

След премахването на ограниченията заради коронавирус пандемията много туристически обекти в Западна и Южна Европа се надяваха на силен туристически сезон, но в момента се сблъскват с високите цени на енергията и с опасността от ограничения на потреблението ѝ на фона на невиждана горещина и суша.

Вниманието е насочено към последиците от глобалното затопляне. Според учени, в резултат на климатичните промени, горещи вълни като тази през юли са станали поне 10 пъти по-вероятни отколкото преди.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари