Горски пожари бяха потушени в Португалия

Днес, пожарникари от Португалия информираха за два възникнали горски пожара. Въпросните пожари се разразяват от няколко дни, като обхващат местности с треви. Заради високите температури, много части от града, най-вече централната част, са под особено внимание.

Сериозно огнище има около Оурем. Там на място са били извикани близо 600 пожарникари, като огънят е бил потушен рано тази сутрин. Щетите са около 3000 хектара изгоряла растителност. Пожарът е успял да унищожи и две къщи, както и много постройки.  8 души са били ранени.

Пламъците са започнали от община Помбал в петък. Тази местност и до днес е ограничена, макар че на място имат готовност още екипи от пожарникари. Засега няма информация за други сериозни щети. Въпреки това, не се знае каква може да е ситуацията през следващите дни и затова властите са взели необходимите мерки, имайки предвид постоянното покачване на температурите.

На много от местата температурата скочи до неузмаваеми нива, а от Португалската служба по метереология съобщават за оранжев код през следващите два дни. Страната може да наблюдава явлението „тропическите нощи“ с високи температури, дори и през нощта.

Поради тези обстоятелства, правителството в Португалия обяви „състояние на повишено внимание“, което ще продължи до петък.  Също така Лисабон помоли ЕС да активира Механизма за обща гражданска защита.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари