Хартиените направления отиват в историята

От Министерството на здравеопазването съобщиха че от днес хартиените направления за хоспитализация остават в историята. Те ще бъдат заменени с електронни. Целта на тази промяна е да се улеснят пациентите и да не се налага да носят документи на хартия. От друга страна болничните заведения също ще бъдат улеснени, защото времето на регистрация на човек ще бъде съкратена значително. Целия болничен престой ще бъде дигитализиран.

Ролята на Националната здравно-информационна система е да следи колко човека са хоспитализирани, с какви диагнози и какво лечение е проведено. Ще може да се следи къде има свободни легла. На нейна база ще могат да се правят статистически изследвания за здравния статус на българина.

За да се въведе информация в системата упълномощеното лице трябва да има електронен подпис. От Българския лекарски съюз напомнят, че всяка болница трябва да има съвременен актуализиран софтуер и стабилна интернет връзка. Друго предимство е че системата ще генерира резултатите от направени лабораторни изследвания.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари