Израел и Турция отново ще имат дипломатически отношения

Израелският премиер Яир Лапид обяви, че неговата страна и Турция отново ще имат дипломатически отношения и ще разменят посланици.

Лапид се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и разговаря с турския президент Реджеп Таип Ердоган в Анкара. Той сподели в изявление, че отношенията между двете страни имат положително развитие през последната година.

Лапид каза още, че подновяването на отношенията с Турция ще спомогне за регионалната и икономическата стабилност в Израел. Той иска да продължи да укрепва международния статут на страната в света.

Окончателното решение за дипломация между двете страни е дошло след като служител на израелското външно министерство е разговарял с турския заместник външен министър Садат Унал вчера.

Ще бъде повишено нивото на отношенията между двете страни до пълно дипломатическо представителство. Също така, ще бъдат върнати посланиците и генералните консули.

Преди четири месеца президентът на Израел Исак Херцог се срещна с Ердоган в Анкара. Това беше първото посещение на израелски държавен глава в Турция от 2008-а година насам. През 2018-та дипломатическите връзки между двете държави бяха прекъснати, след като двете страни изгониха посланиците си.

Тази година, през януари, Реджеп Таип Ердоган обяви, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, особено с Израел и Обединените арабски емирства. Израел също се стреми да възстанови отношенията си с други, предимно мюсюлмански държави.

Бедната на енергия Турция има интерес да поднови добрите си отношения с Израел, за да си осигури източносредиземноморски коридор за доставка на израелски природен газ за Европа.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари