Извънредна среща за намаляване на потреблението на газ

Провежда се извънредна среща на министрите на енергетиката на ЕС. Те се опитват да договорят мерки за намаляване на зависимостта от руския газ.

Миналата седмица Европейската комисия предложи страните-членки на ЕС да намалят потреблението си на газ с 15% от август до март следващата година. Очаква се министрите да решат дали да одобрят плана на заседанието днес.

Очаква се проектоспоразумението да се приеме, но някои преговарящи страни се опитват да уредят изключения за себе си или да си създадат вратички, за да избегнат това, което се договаря.

Това води до опасения, че може да няма окончателно споразумение и да не могат да бъдат спестени 45 милиарда кубически метра газ. Според изчисленията, този обем е нужен на Европа, за да може спокойно да преживее тази зима, която синоптиците прогнозират да е по-студена от обичайното.

Европа е изплашена, че Русия ще спре доставките на газ за Европа. На 25-ти юли вече беше изключена още една турбина в компресорната станция „Портовая“ поради ремонт. Това е част от главния газопровод „Северен поток“.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари