Как да избера правилния шампоан?

Първата стъпка е да определите от какво се нуждае скалпа ви

Ако косата ви се омазнява по-бързо от обикновено, продукт който подхранва не би бил правилния избор. Често се случва да има следната комбинация – бързо омазняващ се скалп и сухи крайща. В такъв случай трябва да заложим на специфично разработени шампоани за мазна коса или такива за ежедневна употреба. Никога не забравяйте да използвате подходящи балсам и маска. Старайте се да ги нанасяте правилно, като не слагате прекалено много продукт в корените.

Ако скалпа ви е сух и имате пърхут най-добрия избор за вас ще е да изберете натурална козметика с минимум изкуствени съставки. Не трябва да съдържа сулфати. Не трябва да се учудвате от факта, че докато се къпете няма да има много пяна. Това в никакъв случай не значи, че не са ефективни.

При по-сериозни състояния като себореен дерматит или псориазис задължително трябва да се допитате до компетентен лекар преди да използвате какъвто и да е било продукт. Трябва да заложите на медицинска козметика.

Какъв да бъде състава на шампоана?

Съставки като силикони и сулфати трябва да бъдат избягвани. Вредата от тях е много по-голяма отколкото ползата. Парабените също трябва да бъдат ограничени.

Силиконите могат да предизвикат сърбежи и раздразнения, а понякога и по-тежки алергични реакции. Това им действие се дължи на образуването на плътен слой около косъма, което води до загуба на обема на косата и неестетичен вид.

Ако се чудим дали шампоана, който сме си избрали съдържа някоя от тези съставки, погледнете състава – там ще пише. Най-често ще срещнете Dymethicone, Cyclomethicone, Methicone.

Ролята на сулфатите е да се образуват повече пяна, но това не значи, че почистващата им способност е голяма. Те не влияят добре и на боядисаните коси – цвета се отмива по-бързо. На съдържанието се обозначават с SLS(sodium lauryl sulphate) и SLES(sodium laureth sulphate).

Парабените често могат да предизвикат алергии, като в по-големи количества влияят отрицателно и върху хормоните.

Ефективен ли е сухия шампоан?

Не трябва да се заблуждаваме, че той може да замести традиционния шампоан. Когато нямаме време той ще ни свърши работа, но може да ни реши проблема само в момента. Ако имате чувствителен скалп изобщо не ползвайте такъв тип продукт.

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари