Как да познаем кой ни е истински приятел

Понякога е трудно да можем да определим кой е честен и кой се опитва да извлече полза от нас. Надали е имало човек, който да не е бил разочарован от приятел и да е разбрал, че всъщност той не му е точно такъв. В детските ни години някак си по-леко приемаме подобен тип предателство. Когато обаче станем възрастни хора, едно такова разочарование остава следи в нас. За да можем да разпознаваме фалшивия от истинския приятел е добре да следим за някои признаци.

Обсебващия тип „приятел“

Единственото, което иска е да си ангажиран само с него – да го изслушваш постоянно, да си му на разположение веднага когато му трябваш. Не се интересува дали можеш, дали момента е подходящ. Центъра на вниманието ти трябва да е само той. Сърди се и проявява егоизъм. Бягайте далеч от такива хора. Това не са са приятели, а енергийни вампири.

„Приятел“, който вечно се хвали

Никой не обича самохвалковците. Особено когато се изтъкват за сметка на теб. Те да са в центъра на вниманието, те са най-добри от всички. Такъв тип хора си вярват, че хубаво, че са те иначе вие няма да вървите напред. Не се съревновавайте с никого, вие сте отделна личност. Нямате нужда някой да ви бута напред.

„Приятел“, който винаги го няма

Приятел в нужда се познава – стара, но много вярна поговорка. Когато имат нужда от нещо веднага на вас ще звъннат, но имате ли нужда вие те винаги са заети. Ако имате такива хора в обкръжението си, веднага ги елиминирайте. Дори и да се сърдят, какво от това?

Подтискащи самочувствието ти

Много често такива хора избиват собствените си комплекси като се опитват да омаловажат вашите успехи. Един истински приятел трябва да се радва за вас, а не да подбива самочувствието ви. Важен момент тук е да може да разграничите добронамерената критика от завистливото изказване. Нямате нужда от подобни токсични хора.

Вечно присмиващите се на други

Всеки, поне един път в живота си е срещал такъв човек – вечно готов да се бъзикне и подиграе на някого. Директно с няколко думи – това не е готино. Щом го прави без да се замисли пред вас, значи го прави и зад гърба ви. Най-лесно е смях на чужд гръб. Такива хора обаче не обичат да се базикат с тях.

Непостоянните „приятели“

Истинското приятелство се гради с години. Когато някой е готов с лека ръка да го захвърли, значи нямате нужда от него. Просто го оставете да си тръгне. Явно вече няма изгода от вас.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари