Как да се предпазим от нападение на бенгалски тигър?

Ако планирате пътуване до Индия и мечтаете да се разходите в гъстите мангрови гори или по бреговете на някоя река, трябва да знаете, че ще се наложи да делите една територия с едни от най- едрите и опасни котки на света. Бенгалският тигър е опасен хищник, който не се притеснява да напада хора.

Нападат, само когато не ги гледат

Местното население е намерило решение на честите нападения над хора, които много често завършват фатално. Те са забелязали, че тигърът не напада, ако го гледате в очите. Решението е маска, която се поставя на тила на човека, така тигърът си мисли, че го наблюдават и не напада. Всеки иска да си върши работата на спокойствие, без да се страхува.

Това откритие е направено в експеримент, проведен на делтата на река Ганг в Индия. Тигрите, които живеят, под закрила в близкия резерват, нападат и убиват около 60 души годишно. С аргумента, че този хищник напада хората само в гръб, работниците в мангровите гори започнали да носят маски за лице, на тила си. Засега трикът изглежда е проработил. Нападенията над хора, намалели драстично. Виждани са тигри, които следват хора, носещи маска, но не са ги нападали.

Евтино и ефективно решение

Индийското правителство е взело проблема на сериозно. Ефективното решение и колко струва спокойствието на хората, които делят обитанието си с бенгалските тигри? Евтино, на цената на една маска за лице. Индийската служба по горите е раздала повече от 2500 маски на работници, които са сред 8000, получили разрешителни да отидат в резервата за тигри Сундарбан, където се препитават. Никой не живее в резервата от мангрови гори, прорязани от реки и потоци, на границата на Бангладеш и Индия. Хората и от двете страни, отиват да ловят риба, див мед и да добиват дърва в местообитанието на тигрите. Често първо спират да се помолят за защита от големите котки, в малки светилища, които ограждат района. Докато тигрите на други места често пренебрегват хората, в този район голямата котка Сундарбан може да нападне веднага, щом види човек.

След като човекът засилва присъствието си на територията на животното, местните хора разказват истории, как тигрите дори изплуват и се промъкват при рибарите в техните лодки. От 1973 г., когато е създаден резерватът, учените и горските работници се опитват да намерят начини да съжителстват мирно с около 500-те тигъра и да ги спрат да смятат хората за лесна плячка. Те са поставили човешки манекени от бамбук и кал, облечени в дрехи с човешки аромат и прикрепени към електрически проводници.

Тази техника за защита и избягване на нападения се среща много често в природата. Много видове животни използват подобна трикове, за да заблудят хищниците. Например пеперудите, бръмбарите, гъсениците са развили шарки, които приличат на големи очи, което е възпиращ фактор, за по- големите хищници.

Твърди се, че някои местни жители са скептични и твърдят, че умните тигри не могат да бъдат заблуждавани дълго. Но за момента този метод работи и не са били регистрирани нападения, над хора, които са били с маски на тила си. Едно евтино и за момента ефективно решение, на един много наболял за местното население проблем.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари