Втора година населението на Китай намалява

След като през 2022 г. Индия задмина Китай по население, за втора поредна година раждаемостта в Китай спада и населението намалява. Това задълбочава започналата демографска криза и съвпада с лекото забавяне в ръста на икономиката на Китай в последните две години.

През 2023 г. в Китай са родени 9.02 милиона бебета, в сравнение с 9.56 милиона през 2022 г., а населението намалява общо с 2 милиона.

Това, заедно с увеличаващият се дял на възрастните хора и забавянето на икономиката са знак, че Пекин трябва да реформира някои сектори като здравеопазване, за да се справи с новите реалности.

Спад в населението на Китай не е имало от 1961 г., а след десетилетия на политика за намаляване на раждаемостта, сега правителството се опитва да окуражи младите да си имат деца.

Това обаче не е лесно, особено в условията след ковид пандемията, когато цялата страна беше тотално блокирана, а безработицата сред младите хора нарасна.

Същевременно, увеличеният дял на възрастните хора изисква промяна в структурата на икономиката, за да им се осигурят здравеопазване и пенсии и това създава допълнително напрежение и несигурност.

Пред Пекин стои и нерешеният проблем с пазара на недвижими имоти, който се очаква също да се свие и да намали ръста на икономиката.

Политиката на Китай през 2024 се очаква да бъде свързана с възстановяването на икономиката при новите условия.

Източник: BBC

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари