Как минаха матурите на седмокласниците

На матурата по Български език за 7 клас се падна разказа „Талисманът“ на Красимир Бачков. Задачата на седмокласниците беше да направят преразказ. Разказа е писан специално за секцията за непознати произведения, която служи за националното външно оценяване.

Накратко за сюжета на произведението. Ученически оркестър се занимава с организиране на  благотворителни концерти, с цел събиране на пари за лечението на болно момиче. То се излекува. Тази история, разказана  от името на един от музикантите, трябваше да преразкажат учениците  от името на неутрален разказвач.
Авторът е писател и поет – има седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Има множество преводи на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование като в момента е учител по Изобразително изкуство във варненско училище.

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в VII клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Разбира се имаше и въпроси за изучавани произведения.

Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков – „Аз я видях, ще я видите и вие“.

С три текста работиха десетокласниците на националното външно оценяване по български език и литература днес – научен, медиен и художествен. Една от задачите беше свързана с формулиране на теза по темата „Човекът и общуването“, а друга изискваше да се напише резюме върху откъс от изучавано произведение – „Дърво без корен“ на Николай Хайтов.

На националното външно оценяване по български език и литература се явиха над 58 500 седмокласници в 1709 училища и 49 900 десетокласници в 1006 училища.

Изпитите по математика в VII и в X клас ще се проведат на 16 юни т.г. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари