Каква символика имат цветята

Надали има човек, който не обича да му подаряват цветя. Като се замислим те присъстват в най-важните моменти от живота ни. Чрез тях много добре можем да изразим чувствата си. Можем да кажем негласно неща, които се срамуваме да изречем.

Не случайно, на различните поводи се подаряват различни цветя. Това е така, защото всяко има своята символика.

Розата е кралицата на всички цветя. Не случайно когато искаме да впечатлим някоя дама, ние и подаряваме рози. Според случая и броят им е различен. Цветът и също е от значение – червената е за страст, бялата за чиста и невинна любов, а жълтата за добро приятелство.

Божура е символ почитание и признание. Хубаво е да го подарите на човек, на когото се възхищавате и например празнува свой личен успех. Не напразно е наричан императорското цвете.

За ролята на карамфила схващанията са противоречиви. В нашия бит и традиции той се свързва с погребения и тъжни поводи. Според някои други култури той символизира любов, възхищение и гордост.

Безспорно хризантемите са обаятелни цветя, но и тук различния цвят носи различно значение. Червената се подарява като символ на любов, бялата символизира вярност, а жълтата на цвят подсказва за отблъскване.

Маргаритките символизират невинност. Надали е имало момиче, което не е откъсвало листата и да си казва „обича ме, не ме обича“.

Нарциса освен, че се свързва с нарцисизъм, означава и ново начало. Това е подходящо цвете за подарък на човек, който е започнал нова работа или се е преместил в ново жилище.

Лилиума носи изисканост. Не случайно е предпочитано цвете за украса на сватбите на аристократите и важните особи.

За лавандулата е отредено специално място. Легендата гласи, че Господ я е изпратил на Земята за да направи живота по-приятен и хубав за изгонените от рая Адам и Ева.

Житото е символ на плодородието  раждането, на новото начало.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари