Петков посочи условията за присъединяването Северна Македония

Министър-председателят на България Кирил Петков и Оливер Върхели, еврокомисарят по съседство, излъчиха пресконференция веднага след срещата си в Министерския съвет. Темата беше актуална – членството на Северна Македония в ЕС.

Кирил Петков сподели: „Тъй като тази сутрин и през последните дни чувам неверни твърдения, че българското правителство е имало две външни политики, искам кажа на българските граждани и на комисар Върхели, че България има три ясни изисквания за напредък в Северна Македония. Това са: спазване на рамковата позиция, приета от българското правителство, включване на българи в конституцията на Северна Македония, за да бъдат защитени правата им, прилагане на Споразумението за добро съседство“.

Той допълни, че това са дискусиите и работят по въпроса дали ще бъде възможно ЕС да е гарант при горе посочените условия.

Оливър Вархели беше крайно разочарован, че все още няма решение по темата.

Тъй като се връщам отново и отново, това означава, че все още няма решение, което е много разочароващо за нас, ако мога да го кажа откровено, защото не можем да продължим с процеса на присъединяване към RNM.

Върхели подчерта, че юни е много важен месец за Европейския съвет и иска скоро да види черно на бяло споразумението.

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари