Китай може да не успее да спази ограниченията за замърсяване

Китай, най-големият замърсител на света, рискува да не успее да осъществи климатичните цели за 2024 г. като ограничи замърсяването. Това става ясно от доклад, който разглежда разрешителните за десетки нови въглищни централи, издадени в страната.

За да се задържи затоплянето на планетата минимално, Китай пое отговорност за „стриктен контрол“ над новоизградените централи, работещи на въглища и също се зае да включи рекорден брой нови вятърни и соларни мощности към мрежата.

След като през 2021 г. имаше недостиг на електричество, се възобнови интереса към въглищни централи и започна строителство на нови, което, според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), може да забави енергийния преход.

Само за две години страната е одобрила 218 гигавата нови въглищни мощности. През 2023 г., одобрените централи са с 10 % повече от предходната.

Нужни са „драстични мерки“, за да се изпълнят целите относно замърсяване с въглероден диоксид за 2025 г., когато делът на нефосилните горива в общия енергиен микс на Китай трябва да достигне 20 %.

Енергийната мрежа на Китай вече е с достатъчен капацитет, за да посрещне търсенето, но не може да достави енергия в отдалечени райони, което води до строеж на нови съоръжения.

При предишни оценки на CREA, се очакваше емисиите на Китай да спаднат, заради използване на повече възобновяеми мощности, вместо въглищни, с каквито страната разполага.

„Това създава риск от финансови проблеми за операторите на въглищни централи, както и съпротива срещу енергийния преход.“ смятат от CREA.

„Противоречието ще трябва да бъде разрешено, за да осъществи Китай намаляването на емисиите, нужно за връщане на пътя на въглеродната неутралност.“

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари