Откриха фосил на морски „дракон“, живял преди 240 милиона години

Новооткрит фосил на „дракон“ хвърля светлина върху живота на планетата преди 240 милиона години.

Петметровото морско същество, живяло пред периода Триас, след който започва разцвета на динозаврите, е открито за първи път през 2003 г., при изследване на нови фосили в Китай. Сега за първи път е намерен фосил на цялото животно, което позволява да научим много неща за анатомията и физиологията на живота от този период. „Драконът“ е наречен Dinocephalosaurus orientalis и според д-р Ник Фрейзър, един от изследователите е „красив, завършен образец, от върха на носа, чак до върха на опашката“.

„Животното изглежда се е увило около себе си и…. много прилича на китайски дракон.“ казва Фрейзър,

Проучването, което описва новото животно е резултат от съвместна работа на изследователи от Шотландия, Германия, САЩ и Китай.

Според новият фосил, Диноцефалозвърът е имал 32 прешлена, което значи и много дълга шия. Това вероятно му е помагало да ловува в морето, но изследователите още не са напълно наясно защо морско животно би имало толкова дълъг врат.

Дино е бил добре адаптиран за живот в морска среда, намерени са останки от храна в стомаха на един от образците. Колкото и да се опитваме да свържем Диноцефалозавъра с нещо познато днес, това не може да стане.

„Като палеонтолози“ казва Фрейзър „ използваме съвременни аналози, за да разберем живота в миналото. За Диноцефалозавъра няма съвременен аналог.“ Животни от по-късни периоди имат общи черти със съвременните, но случаят с периода Триас, зората на динозаврите, когато сушата на Земята е била събрана в един мегаконтинент, не е такъв.

„Все още се борим, както и с други животни от Триас, защото те наистина са странни, в свят на всякакви необичайни животни, вършещи неща, каквито днешните животни не вършат.“ завършва Фрейзър.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари