Китай въвежда задължителен патриотизъм

Китай приема закон за „Патриотично образование“ целящ да „увеличи националното единство“ и да задължи хората да изпитват любов към държавата и управляващата Китайска комунистическа партия. Обучението в патриотизъм ще започва от ранна възраст и ще се простира във всички сфери на живота – от професионални до обществено-културни.

Целта на закона е да „обедини мислите“ на хората около каузата за изграждане на силна държава и национално възстановяване.

Налагането на любов към Комунистическата партия не е ново за Китай. Патриотизма и пропагандата са част от образованието от създаването на Китайската народна република преди 75 години, но настоящия лидер Си води по-авторитарно управление.

Този нов закон отразява усилията на Си да задълбочи присъствието на партията във всички аспекти от живота на хората в условията на рецесията след ковид пандемията, масовите протести от 2022 г. и рекордната безработица сред младите, а и, както самият той казва, да се култивира манталитет на лоялност към личността му от ранна възраст.

Според експерти в Пекин, законовата рамка ще подсили национализма и ще обедни страната в предстоящите предизвикателства, а и ще ознаменува 75 -годишнината на Китайската народна република.

В рамките на новия закон, всички професионалисти ще трябва да стимулират и проявяват „патриотични чувства и поведение, което да донесе слава за страната“.

Местните власти ще ползват културни събития като традиционните китайски фестивали, за да „подсилват чувствата към страната и семейството“ и да подпомагат патриотичното образование чрез дейностите си.

Религиозните водачи също ще трябва да включат задължителен патриотизъм в речите си.

Патриотичното образование ще бъде интегрирано в училищата и ще обхваща всички възрастови групи, а родителите ще трябва да окуражават децата си да участват в патриотични дейности.

Музеите и библиотеките ще организират дейности, които „вдъхновяват патриотизъм“, а училищата ще водят учениците си по такива места, което властите наричат „класни стаи за политика и идеология“

В Китай има и закони, касаещи непатриотични дейности, а често заради коментари, които не са в духа на партийните виждания, хора биват наказвани. Новият закон ще определя и нови предпоставки за наказание.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари