Масов убиец съди Норвегия

Андерс Брейвик, крайно-десен фанатик, който убива 77 души през 2011 г. в Норвегия и в момента излежава присъда, се обръща към съда, за да прекрати изолацията му. Аргументът е, че са му нарушени човешките права.

Той съди страната и в дело, целящо да премахне ограниченията му в кореспонденцията с външния свят.

През 2011 г. Брейвик убива 8 души с кола-бомба, след което застрелва още 69, предимно тийнейджъри, които са на лагер.

Тогава Норвегия е разтърсена от тази трагедия, но страната се гордее със системата си за рехабилитация. Брейвик е в затвор с максимална сигурност, на 70 км от Осло и разполага със стая за тренировки, кухня, стая за почивка с телевизор и баня.

Той има и три вълнисти папагалчета, които летят свободно и му правят компания.

Според адвоката му обаче, повече от десетилетие в изолация и „без смислена интеракция“ има разрушителен ефект върху него и провокира самоубийствени мисли.

Според юристи от Министерството на правосъдието, Брейвик трябва да бъде отделен от другите затворници, защото представлява заплаха за сигурността.

Те смятат и, че изолацията му е „относителна“ тъй като общува с охраната, със свещеник, с лекари и с доброволец отвън, когото вече не желае да вижда. Също се среща и с двама затворници за по един час на всеки две седмици. Подобен контрол се налага поради риска да вдъхнови други да извършат подобни актове на насилие.

„Конкретно това се отнася за контакти с крайно десни кръгове, включително хора, които искат да общуват с него в светлината на терористичния акт от  22 юли 2011.“ Казват юристите.

Брейвик излежава 21-годишна присъда, максималната според норвежкото законодателство, но съдът може да я удължава докато той е считан за заплаха за обществото.

През 2016 г. Брейвик съди държавата, че нарушава Конвенцията за човешките права, според която никой не може да бъде подлаган на „мъчения или нечовешки и унизителни действия или наказания“. Той печели делото, но следващата съдебна инстанция отсъжда, че няма нарушение на правата му.

По сегашното дело се очаква съдия да се произнесе в следващите седмици.

 

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари