Климатът, равенството и сигурността са приоритет на най-младите европейци

Членове на младежкия Европейски парламент, които ще гласуват за първи път през тази година споделят кои са основните приоритети на най-младото поколение европейци.

Това са хората на възраст между 16 и 23 и не се знае колко от  тях ще гласуват, но според младежите от парламента, най-важните приоритети на младото поколение са климата, равенството и сигурността.

Промените в климата са сериозна заплаха, смята Кевин ван Хевел, на 22 години от Белгия.

„Ако си представя себе си с деца някъде в бъдещето, искам да мога да ги доведа в свят, който ще се развива и ще бъде здравословен.“

Габриел Гиоргио, на 18 г. от Кипър смята, че климатичните кризи са едно от нещата, който го държат буден нощем.

„Наистина те кара да се замисляш за бъдещето, ако изобщо имаме такова.“

Софи Ингрид Стор, на 18 г. от Чехия споделя същите притеснения:

„Трябва да се фокусираме върху целите на Парижкото споразумение. Твърде много страни ги игнорират.“

Освен климатичните промени, другите притеснения на младите европейци са свързани с войната на Русия и заплахата, която тя представлява за Европа.

Нико Юнтинен, финландец на 18 г. казва „Европа е на кръстопът точно сега. Има нова заплаха, идваща от изток, с Русия, която е по-агресивна от всякога след инвазията в Украйна.“

Младите не се чувстват сигурни в интернет и смятат, че ЕС трябва да предприеме мерки относно кибер-заплахите, включително и такива срещу малцинствата.

„Младите хора прекарват много време в интернет, те трябва да са добре информирани относно заплахите, които могат да срещнат онлайн, както и за влиянието, което те могат да окажат върху умственото здраве и ежедневието. Трябва да говорим за това повече.“ казва Мария Полити, на 16 г. от Гърция.

Младежкият Европейски парламент е организация, частично финансирана от ЕС, целяща да увеличи ангажираността на младежите с политиката. Той има около 30 хиляди членове и клонове във всички Европейски страни, както и в Украйна и Сърбия.

Всяка държава избира делегати, които да обсъждат или дават предложения по конкретни теми. Резолюциите, приети от този парламент се представят пред Европейската комисия. През 2018 г., това води до задаване на 11 цели за следващото поколение.

Младите не са особено ангажирани с политика, но техният вот може да се окаже съществен и европейските лидери, включително и на национално ниво се опитват да ги убедят да участват по-активно в изборите чрез информационни кампании и привличане на популярни личности.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари