Иновации, които промениха света

Светът стана свидетел на огромен технологичен скок през последното десетилетие. От възхода на смартфоните и таблетите до 3D принтирането, изкуствения интелект и блокчейна. Тези технологии са тук, за да останат. Те променят трайно ежедневието ни и начина, по който работим.

Ще се забави ли темпото на това развитие? През следващото десетилетие можем да очакваме напредък, който дори не можем да си представим днес. Кои са иновациите, които промениха ежедневието ни?

Емоционален изкуствен интелект

Основната идея зад изкуствения интелект (AI) е да подражава на човешките способности. AI е навсякъде. Емоционалният изкуствен интелект, отива една крачка напред, събирайки данни от лица, гласове и език на тялото, за да измерва човешките емоции.

Медийната лаборатория на Масачузетския технологичен институт разработва устройство за носене, което определя настроението на човек, като следи сърдечния му ритъм. След това устройството излъчва различни аромати, в зависимост от настроението на потребителя. Ако човекът е разтревожен или стресиран, учестеният сърдечен ритъм ще накара устройството да излъчи аромат, подобен на лавандула, за да намали безпокойството му.

Самоуправляващи се автомобили

Самоуправляващите се автомобили не са нищо ново. Те са обичайна гледка по , пътища от известно време. Бъдещото развитие, в тази сфера, ще направи напълно автономните автомобили възможни. Това може да е една от най-значимите промени в ежедневието ни.

Tesla вече има сложен режим на автопилот, който може да поеме някои контролни функции. Производителите на автомобили се надяват един ден да ни позволят да шофираме, без да използваме ръцете си.

Нови иновации в мобилността

В момента в Съединените щати се тества система за високоскоростно метро. Която привлича с така желаната от всички, възможност да си спестим, времето загубено, в придвижването от точка А, до точна Б. Очаква се пътуването от Ню Йорк до Вашингтон да отнеме само 29 минути, вместо досегашните 2 часа и 56 минути. Супер бързите влакове могат да революционизират не само местния обществен транспорт, но и международните пътувания.

Друга възможност са летящите коли. Вече има много интересни проекти за летящи автомобили, които показват, че това е реалистично и възможно.

Умни домове

В дома електронните устройства и светлините отдавна се управляват интелигентно и с глас. Асистенти като Alexa вече улесняват живота на много домакинства. В бъдеще, ще ни се наложи да приложим стратегии за по- модерно, многофункционално и интелигентно управление на дома.

Например, изследователите работят върху програма, която открива кога се събуждате и ви помага със сутрешната ви рутина. Като регулиране на стайната температура и автоматично активиране на кафеварката. Технологиите, които работят едновременно, могат да бъдат по-полезни от системите, които извършват само едно от тези неща.

Генетични прогнози

Генетиката и геномиката днес се развиват бързо. Генетичните прогнози могат да революционизират начина, по който работи медицината. В бъдеще ще бъде възможно да се правят прогнози за здравето, въз основа на генома на човек. Болести като сърдечни заболявания или диабет могат да бъдат предвидени, което позволява по-бързо лечение. Този напредък може да проправи пътя за персонализирана медицина, която ще спаси много човешки животи.

Нанороботика

Нанороботите са роботи с минимални размери, в микро и нанометровия диапазон, които се използват в медицината. В бъдеще те ще се използват например за доставяне на лекарства на правилното място. Например в очите на пациента или за откриване и унищожаване на ракови клетки и токсини. Те могат също да се използват за възстановяване на увредени органи или извършване на сложни хирургични процедури. Което би означавало по-малко време в болница, по-кратко време за възстановяване и по-малко белези.

Роботика

Напредъкът в роботиката е огромен. НАСА вече изпраща роботи с всякакви форми и размери в космоса. А роботите поемат все по- опасни задачи, за изпълнение. Boston Dynamics непрекъснато работи върху машини в помощ на военните. Роботизираното куче, което пуснаха на пазара предизвика доста дискусии и размишления, за масовото използване на роботите, в човешкото ежедневие.

Принтирана храна

Технологиите променят и храната, която консумираме. С напредването на технологията за 3D печат, компаниите вече експериментират с печат на храни. Месото се отглежда в лаборатория, без добавяне на антибиотици или растежни хормони. Но дали вкусовите качества, на хранителните продукти ще се запазят, предстои да разберем.

Зелени технологии

Пред лицето на глобалното затопляне и проблемите с околната среда и ресурсите, зелената технология може да бъде отговорът. Електричеството може да се генерира от отпадъчни води или отпадъци, а новите технологии могат да превърнат изхвърлената пластмаса, в материал за павиране на пътища и тротоари. Вече има пейки, които се произвеждат от рециклирана пластмаса. Много страни планират да се съсредоточат върху зелените технологии, което със сигурност ще се отрази положително на природата

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари