Кои храни и напитки са подходящи в горещините?

Лято е. Температурите се покачват с огромни темпове, а разходките навън през деня стават почти невъзможни. Този сценарий ни е до болка познат. Колкото и да харесваме лятото, трябва да признаем, че има много негативни страни, които оказват влияние върху нас. Нашата задача е да ги сведем до минимум и да се научим да ги контролираме.

Горещината не е единственият ни проблем. Трябва да се научим да съчетаваме менюто си по време на летните дни, защото това има огромно значение. Ако се храним с леки храни и балансирано, тялото ни ще реагира в пъти по-добре на горещините и ще можем да ги преодоляваме значително добре. Нека да подчертаем кои са основните храни и напитки, които да консумираме този сезон.

Плодове

Няма как да не започнем с плодовете. Те са лека храна, която е подходяща за ежегодна употреба. Лятото можем да ядем всякакви полодове като студена диня, пъпеш, боровинки, череши, ягоди, нектарини, кайсии и каквото още ви хрумне. Можете да хапвате плод сутрин, за обяд, за следобедна закуска или по време на работа.

Салати

Няма по-добро решение за вечеря от една хубава салата. Можете да си направите гръцка, традиционната шопска салата или салата с айсберг или свежа маруля. Едва ли има по-свежа и лека вечера, особено през лятото.

Таратор

Категоричният летен любимец е студеният таратор. Познавате ли човек, който да не обича таратор? Идеален за горещините и страшно полезен!

Ястия без месо

Не прекалявайте с месото в горещините. Избягвайте да купувате месо и скара от супермаркети или други магазини, тъй като лятото много често можем да закупим некачествена храна. Нека не забравяме, че лятото организмът ни е податлив на летни вируси и стомашно-чревни инфекции. Да не им даваме поле за изява! Пригответе си зеленчуци на скара, ориз, спагети или друга лека храна, която не включва месо.

Пийте много вода

Останете хидратирани и никога не излизайте без бутилка вода със себе си. Много е важно да консумирате много вода, без значение студена или топла. Така се предпазвате от горещината и пречите на жегата да ви окаже негативно влияние.

Избягвайте твърдия алкохол

Лятото е много важно да не консумираме твърд алкохол в големи количества. Чаша бяло вино, коктейл или мента със спрайт на плажа не биха ви навредили. Със сигурност обаче не пийте тежък алкохол, особено ако сте изложени на слънце и жега.

Винаги съобразявайте менюто си с температурите през лятото. По този начин ще защитите себе си от развитието на много вируси и бактерии, както споменахме по-горе. Бъдете внимателни към храните, които консумирате, както и към местата, от които пазарувате. Винаги следете за срока на годност на всяка закупена стока. Консумирайте леки храни и останете винаги хидратирани!

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари