Кои са най-добрите съдове за готвене?

Когато обзавеждате кухнята си, първоначално се стараете да изберете функционални мебели и да оформите красив интериор. Наред с това не бива да пропускате качествените и удобни съдове за готвене. Да приготвяте храната в подходящи тигани, тенджери, касероли, тави и други, ще направи ежедневните ви кулинарни занимания истинско удоволствие. Важно е всички тези аксесоари за готвене, да са качествено изработени. Когато ги избирате, се съобразете с материала и покритието им, за да ги използвате правилно и да ги запазите в перфектен вид по-дълго време.

Как да изберем подходящи съдове за готвене?

Има толкова различни видове готварски помощници, че първоначално ще ви се види сложно да изберете правилните, споделят от Икеа. Може да подходите практично към задачата, като използвате следните критерии:

  • артикулите за готвене да бъдат безопасни за здравето – много потребители избират неръждаемата стомана и медта, защото са доказали своите положителни характеристики. Други популярни модели напоследък са чугунените и керамичните;
  • да са устойчиви – добре е първоначално да инвестирате по-голяма сума, но да сте сигурни, че съдовете за готвене, които сте избрали, ще могат да издържат ежедневното натоварване;
  • да са подходящи за котлоните във вашата кухня – съобразете вида на новите принадлежности с котлоните на печката. Алуминиевите, медните и стъклените повърхности не са подходящи за индукционни плотове. На газови котлони може да използвате почти всички видове съдове, стига да регулирате температурата;
  • преценете от кои модели имате нужда – за да създадете удобство в кухнята си, препоръчваме да си купите подходящи като размер тенджери, тигани с незалепващо покритие, касероли и няколко тави за фурна.

Щом инвестирате в нови принадлежности за готвене, се стремете те да са качествени и устойчиви и да отговарят на вашите очаквания.

аксесоари за готвене

Кои материали за изработка са популярни в момента?

Всеки материал има своите предимства и недостатъци. Ако се запознаете подробно с тях, много по-лесно ще откриете хубави продукти. Тук ще ви дадем малко информация за най-харесваните в момента:

  • неръждаема стомана – продуктите изработени от този материал са по-скъпи, но невероятно качествени и издръжливи. Добре е да готвите на по-ниска температура, тъй като има опасност храната да залепне за дъното. Няма да имате проблем с почистването на тигани и тенджери изработени от неръждаема стомана;
  • мед – материалът е изключително топлопроводим. Много често съдове за готвене изработени от мед имат покритие от калий или неръждаема стомана. Трябва да се грижите за тях по-внимателно, за да запазят добрия си вид във времето;
  • алуминиеви – голяма част от тези модели са алуминиеви отвън и с незалепващо покритие отвътре. Благодарение на тези характеристики те са лесни за поддръжка, устойчиви и предпочитани от потребителите;
  • чугунени – съдовете изработени от чугун са удобни за бавно готвене, защото материалът се нагрява равномерно и бавно, като задържа топлината по-дълго време. Може да откриете съвременни модели, изработени с незалепващо покритие;
  • керамични – едни от най-удобните за използване в домашни условия. Ястията, приготвени в керамични съдове, стават много вкусни благодарение на процеса на задушаване. Само трябва да поставите продуктите вътре и да затворите плътно с капака, без предварителна обработка. Може да ги използвате както върху котлон, така и във фурната. Не са подходящи за съхранение на храната, тъй като е възможно да отделят минимално количество олово.

Изберете съдове за готвене, които ще ви бъдат удобни в ежедневието и ще са подходящи за вашите електроуреди.

Какви са предимствата на комплектите?

Щом поръчвате цял комплект със сигурност ще спестите средства. Трябва да сте сигурни, че ще използвате всички елементи, тъй като в противен случай някои от нещата може да не ви влязат в употреба изобщо. Ако готвите по-рядко, изберете комплект, който включва две тенджери, тиган и тава. По-големите варианти са подходящи, ако сте повече хора и всеки ден приготвяте различни ястия. Ще намерите и подходящи бъркалки в комплект. Съобразете се с покритието на артикулите, защото тези с незалепващо, трябва да се ползват с дървени бъркалки, за да не се драскат.

Друго предимство на комплектите е, че всички елементи могат да бъдат поставени един в друг и да се съхраняват по-лесно. Много практични са вариантите, при които дръжките на тенджерите и тиганите могат да се сгъват или да се откачат. Така бихте могли да запържите храната в тигана, след което да махнете дръжката и да довършите ястието във фурната.

Може да изберете съдовете и поотделно. В този случай от Ikea.bg препоръчват да започнете с две-три от най-необходимите видове и след това да вземете нещо по-специално, което бихте използвали рядко. Ако искате всичко да бъде стилно и красиво, изберете отделни части от една серия.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари