Конфликтът Русия-Украйна на международната политическа сцена

Руският президент Владимир Путин призова страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) за сътрудничество и за разработване на обединяваща, позитивна политика. Той обвини западните страни, че си “служат с финансови механизми, за да превърнат целия свят отговорен за техните собствени грешки в макроикономическата политика“. Според Путин страните от БРИКС могат да разчитат на подкрепата на няколко държави от Азия, Африка, Латинска Америка, които искат да водят независима политика.

Вечерта на 23-ти юни лидерите на държавите от ЕС дадоха на Украйна и Молдова статут на кандидати за членство. Те ще трябва да извършат нужните реформи в областта на борбата с корупцията и да се погрижат за независимостта на съдебната система. Повече реформи ще трябва да извърши Грузия, която не беше одобрена като кандидат. Въпреки това, лидерите признаха европейската перспектива пред страната.

Има опасност европейските страни да не могат да се снабдят с достатъчно газ за зимата. Въпреки увеличаването на производството от въглищни и атомни електроцентрали, възможно е много от държавите да са изправени пред сериозен проблем.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи укор към Израел, която не е въвела санкции срещу Русия. В еврейската държава в момента 30 000 украински бежанци са намерили подслон. Но Израел е предпазлива спрямо действията си, защото има отношения и с двете враждуващи страни.

Санкциите наложени от много европейски страни обаче някак не успяват навсякъде и по всяко време. Има информация, че танкери с руски нефт не могат да бъдат засечени от радари. Най-вероятно това се случва нарочно, за да се прехвърлят стоки от един кораб на друг. Също така, в Швейцария е успяла да влезе немалка руска пратка със злато. Никой не знае как това се е случило, но оттук нататък швейцарските власти обещават да бъдат нащрек.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари