Копенхаген поощрява еко-туристи с безплатни услуги

Посетителите на Копенхаген, които участват в дейности, целящи опазване на околната среда като събиране на отпадъци или пътуване с градски транспорт, ще бъдат поощрявани с безплатна храна и безплатен достъп до различни събития. Това е част от пилотна програма, наречена КопенПей, която ще се проведе между 15 юли и 11 август.

Тя включва „трансформиране на „зелени“ действия във валута за културни преживявания“.

Например, туристи, които занесат пластмасови боклуци до Националната Галерия на Дания, ще получат достъп до уъркшоп, където ще могат да създадат произведение на изкуството от отпадъка, а тези, които пътуват с градски транспорт или велосипед, за да посетят известната топлоцентрала на града, ще получат безплатно ски-спускане по изкуствена писта, която се намира там.

В програмата са включени и доброволчески участия в градски ферми и др. като наградите също са разнообразни – музейни посещения, безплатни обиколки с каяк, безплатна храна и т.н.

Датската столица е популярна с архитектурата си, както си първокласната си храна и чиста околна среда. Със 382 км велоалеи и 62 % от хората, пътуващи редовно с колело, тя е любима туристическа дестинация. Очаква се пилотната програма да стимулира хората да разгледат повече от града, като натоварват по-малко планетата.

Онлайн карта ще показва над 20 организации, които ще участват, а ако проектът се окаже успешен, ще бъде въведен целогодишно. Той стартира в период, когато на други места, като Барселона, Канарските острови и Майорка местните протестират срещу свръхтуризма, който освен че затруднява живота им, вреди и на околната среда.

Според властите в Копенхаген, туризмът трябва да се промени и от тежест за околната среда, да се превърне в двигател на положителна промяна, а пилотният проект е стъпка в тази посока.

 Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари