Боинг призна вина и сключи сделка, за да избегне съд

Компанията Боинг призна вина по криминални обвинения, свързани с измамни твърдения относно две катастрофи на самолет 737 Макс, при които загинаха 346 души. Това стана, след като Правосъдният департамент на САЩ установи че компанията е нарушила споразумението, което я предпазва от съдебно преследване от повече от 3 години и е използвала измамни твърдения в защитата си по случая.

През миналата седмица, прокуратурата дава избор на Боинг, да признае вина и да плати глоба или да се изправи в съдебен процес по обвинение за конспирация с цел измама на държавата.

Обвинените са, че компанията е измамила регулатора. Сега, сделката трябва да получи одобрение и от съдия, а според нея Боинг трябва да плати 243 милиона долара глоба. През 2021 г. те плащат същата сума по споразумението, което сега е установено, че нарушават.

Според сделката, следващите три години ще има независим наблюдател, който да потвърди, че компанията изпълнява процедурите по безопасност, а Боинг ще трябва да инвестира и поне 455 милиона долара в програми по безопасност.

Тази сделка касае само и единствено двете катастрофи, при които загинаха 346 души, а последният инцидент с откачения по време на полет панел, покриващ аварийна врата, се разследва отделно.

Споразумението също не включва никакви служители на компанията като физически лица.

Според близки на загиналите в двете катастрофи, с тази сделка само се установява, че катастрофите се случват поради конспирация от страна на Боинг, но не адресира реалният проблем.

Измамата на Боинг се състои в това, че компанията посочва за виновник за катастрофите системите за контрол над полета. Единият от пилотите на самолетите обаче не е знаел как софтуерът може да повлияе върху полета, като наклони носа му надолу самостоятелно, а другият е знаел, но не е успял да контролира самолета след като софтуерът прави това на базата на информация от повреден сензор.

Боинг обвинява двама служители на ниско ниво, че са подвели регулатора, сключва споразумение, плаща си глобата, след което не спазва споразумението изцяло.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари