Кошмарите може да са симптом на автоимунно заболяване

Според последно изследване, кошмарите и някои халюцинации може да се окажат ранен симптом на автоимунно заболяване, като лупус или ревматоиден артрит.

Кошмарите и някои халюцинации с близко „съдържание“ може да са предупредителни сигнали за развитие или активиране на автоимунно заболяваме.

„Интересно откритие е, че някои симптоми, включително кошмарите, често са описвани като случващи се непосредствено преди другите симптоми на заболяването, така че могат да ни предоставят ранно предупреждение за усилване на болестта.“ Казва Мелани Слоун, от Кеймбридж, водещ автор на изследването.

Новото проучване се фокусира върху пациента и неговите преживявания, включващи описание на симптомите, а не само върху наблюденията на лекарите и изледователите.

„Някои от симптомите, за които питахме е известно че са свързани с лупус, други не са описани като симптоми на автоимунни заболявания. Такива симптоми са кошмарите.“ Казва Слоун. Те са наречени невропсихиатрични симптоми.

Кошмарите и халюцинациите, изпитвани от пациентите често са с теми, включващи насилие.

Въпреки че много от пациентите докладват за такива симптоми, все още е рано да се твърди, че те могат да се ползват като ефективен индикатор за диагноза.

Някои симптоми, описани в проучването често се проявяват в началните стадии на атака на болестта, като например замаяност, мравучкане в ръцете, когнитивни затруднения и смяна на настроението. Те обаче варират като проявление при различните пациенти и не се случват винаги по един и същи начин.

Например, при болестта лупус, има над 100 описани възможни симптома. Повечето от тях обаче не се забелязват лесно от лекаря и не се откриват винаги при изследвания. Невропсихиатричните симптоми са именно такива, като за да бъдат разпознати от лекаря е нужно той да има добра комуникация с пациента.

В проучването, много от пациентите казват, че невропсихиатричните симптоми често са пренебрегвани от лекарите като знак за активиране на болестта, или въобще не са отчетени като симптоми, което затруднява разпознаването на повишената активност.

Това от своя страна силно затруднява диагнозата на такива заболявания, а от там и лечението. Според Слоун, лекарите трябва да насърчават пациентите си да разказват за преживяването си, защото те са тези, които живеят с болестта.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари