Куче или котка – кое да изберем?

Искате да имате домашен любимец. Това е страхотно, но веднага идва трудната дилема – какъв да бъде той? Повечето хора се колебаят предимно между куче или котка. Да, разбираемо е, тъй като те са най-разпространените и желани космати любимци, които ще са ви верни другари. Нека преди това да направим кратък обзор на фактите и за двете животни, за да преценим кое е подходящото за вас.

Искате да си вземете куче

Кучетата са най-добрите приятели на човека и това е безспорен факт. Те са верни, предани и ще ви дарят с много любов до края на живота си. Всичко звучи добре, но трябва да прецените ще можете да ли да се грижите за него. Имайте предвид, че когато си взимате домашен любимец, вие не взимате просто вещ, а живо същество, което не може да бъде изхвърлено или подарено при първата му беля. А бели ще има и това е повече от сигурно.

На първо място проучете дали имате алергия към даденото животно, за да не се налага неприятна раздяла впоследствие. Ако нямате, то тогава всичко е наред. Ако живеете в апартамент, тогава малките породи са по-подходящи – йоркширски териер, чихуахуа, померан. Ако живеете в къща, тогава можете да си позволите лабрадор, немска овчарка, бордър коли, санбернар или някоя от големите породи, които ще ви бъдат приятел и пазач на дома ви.

Следващото много важно нещо е пространството. Пресметнете добре какво пространство ще има кучето ви и дали ще му е достатъчно. Трябва да му осигурите къщичка, място за игра, играчки, купи за храна и вода. Много важно е да прецените и бюджета си, тъй като храната и паучовете могат да са доста скъпи.

Ако ще отглеждате кучето в апартамент, то тогава е хубаво да знаете, че ако вземете бебе кученце, то вие се сдобивате с истинско бебе, което ще яде мебелите ви, ще прави бели и ще ходи до тоалетна навсякъде, поне до първите шест месеца. Трябва да сте сигурни, че сте готови за това.

Кучетата имат характерна миризма и изискват редовна хигиена – ресане, къпане със специален шампоан и други подобни процедури. Не изключваме и разходките, тъй като дори малките породи имат нужда да бъдат разхождани сутрин и вечер. Въоръжете се с търпение и много любов, докато отгледате и възпитате своето куче, но усилията определено ще си заслужават, защото кучето ще ви е безрезервно вярно и винаги ще ви поставя на първо място!

Искате да си вземете котка

Котката е гальовно и прецизно създание с особен характер. Пухените и красиви приятели на пръв поглед са много очарователни и подходящи за домашно гледане. Ако живеете в апартамент, каквато и порода котка да си вземете, това няма да представлява проблем, по отношение на мястото, което заемат.

Котките са много чисти животни и хигиената им е на високо ниво. Те са грациозни, но понякога много своенравни. Лесни биват обучени на хигиенни навици. Когато са в ранна възраст обаче, могат да направят някои бели. Трябва да пазите мебелите си от изгризване, цветята и най-вече пердетата и завесите. Когато минат година и са кастрирани, тогава вече се успокояват и прекарват по-голямата част от живота си в сън.

Котките имат силно изявен характер и за разлика от кучето, те ще поставят себе си на първо място. Ако ви няма дълго време и останат сами, има опасност да заварите хаос в дома си. Често са много темпераментни и това ще се отрази на някоя ваша любима вещ. Ако си вземете котка с дълга козина, пригответе се да чистите ежедневно, дори по няколко пъти.

Котката няма нужда от разходка и може да остане сама, стига да има храна и вода. Когато ви няма, тя ще прекара това време в сън, като не е изключено да сътвори и някоя беля. Въпреки всичко, котките обичат стопаните си и успокояват със своето мъркане, което ще ви направи много щастливи!

Без значение дали ще вземете котка или куче, най-важното е, че и в двата случая ще получите много любов за дълъг период от време. Освен това, ще имате верен другар, който ще е с вас и никога няма да ви остави!

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари