Лидерът на гръцката „Златна зора“ се връща в затвора

Лидерът на гръцката екстремистка крайнодясна партия „Златна зора“, ще се върне в затвора до края на присъдата си. Това реши съдийски съвет след като Николаос Михалолиакос беше предсрочно освободен преди по-малко от месец.

Той е арестуван отново след решението на съвета, а присъдата му е общо 13 години, от които той е излежал по-малко от 4, и е за управление на престъпна организация, осъществяваща насилие и престъпления от омраза.

Преди месец, друг съдийски съвет прие молбата на Михалолиакос за предсрочно освобождаване, след като той излежава минималното, изисквано по закон време. Той е на 66 г., което също се взима под внимание.

Прокуратурата обжалва това решение на съда и след като става ясно, че Михалолиакос не показва разкаяние и не съжалява за престъпленията, в които е обвинен, има съмнение, че той може да продължи да върши такива или подобни престъпления, ако има тази възможност.

Михалолиакос и още петима членове на „Златна зора“ бяха обвинени и осъдени на 13 години затвор през 2020 г. Други членове на партията получиха по-малки присъди.

„Златна зора“ е вдъхновена от нацистите група, създадена през 80-те години и става третата най-голяма политическа партия в Гърция между 2010 г. и 2018 г., след което подкрепата за нея намалява. По-късно е обявена за престъпна организация, а 68 от членовете ѝ са обвинени и осъдени.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари