Украйна успешно унищожава руски установки със западни оръжия

 

Украинските сили успешно са унищожили руска система С-300, намираща се на руска територия с помощта на западни ракети.

„Гори красиво. Това е руска С-300. На руска територия. В първия ден след като получихме разрешение да ползваме западни оръжия на територията на врага.“

Това написа Ирина Верешчук, заместник министър-председател на Украйна.

Само преди дни, американският президент Джо Байдън даде зелена светлина за ползването на американски оръжия в района на Харков, за отблъскване на руските атаки и предпазване на цивилното население. Няколко европейски страни, сред които Германия и Франция, също премахнаха подобни ограничения от оръжията, които те доставят на Украйна.

Не знаем точния произход на конкретните оръжия, ползвани са унищожаването на С-300 системата.

В продължение на месеци, докато Москва атакува Украйна със стотици ракети и дронове, Украйна нямаше право да ползва доставените от Запада оръжия на руска територия. В светлината на това, атаката над района на Харков предполагаше, че руските сили могат да се върнат обратно на собствена територия, където ще са в безопасност, защото Украйна не може да ползва западните оръжия срещу тях.

Сегашното разрешение донякъде ограничава употребата за района на Харков, но е и изключително важно в дългосрочен план, защото може да повлияе върху тактиката на Русия.

Макар и важно решение, което показва ново развитие във войната, Украйна отдавна ползва собствени оръжия, най-вече безпилотни дронове, за да нанася удари по петролна и военна инфраструктура дълбоко в тила на Русия, като наскоро имаше атака на 1000 км от границата. Украйна също редовно нанася удари по анексирания през 2014 г. Крим с ракети „Сторм Шадоу“, предоставяни от Великобритания.

Във връзка с новото разрешение, руският президент Владимир Путин отново размаха ядрената сабя и предупреди, че решението може да доведе до „сериозни последици“ за „малки и гъсто населени страни“ без да уточнява кои точно страни има предвид.

Украинският президент Зеленски приветства разрешението и го нарече „стъпка напред“, защото помага за защитата на Харков.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари