Може ли Украйна да се присъедини към ЕС и как ще реагира Русия?

Украйна е готова да стане официален кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС), първата стъпка към присъединяването към блока от 27 държави.

Очаква се лидерите на ЕС да подкрепят този ход на среща на върха, която ще се проведе на 23 и 24 юни. И украинският президент предупреди, че Русия може да увеличи военните си атаки в отговор на решението.

Какво е ЕС?

Европейският съюз е икономически и политически съюз между 27 европейски държави, създаден след Втората световна война.

Стоките, услугите и парите се движат свободно между държавите-членки. Гражданите на ЕС могат да живеят и работят навсякъде в блока. Тя оперира с единна европейска валута, еврото, която се използва от повече от 340 милиона души в 19 от 27-те страни на ЕС.

Общите стандарти се прилагат в държавите-членки в редица области, включително безопасност на храните, земеделие и права на заетост. ЕС също така отпуска безвъзмездни средства на по-бедните региони в Европа, за да подпомогне укрепването на техните икономики.

Защо Украйна иска да се присъедини?

Президентът Владимир Зеленски започна молбата за членство в ЕС пет дни след като Русия нахлу в страната му през февруари 2022 г. Той поиска да може да се присъедини незабавно, но процесът може да отнеме години.

Ще има финансови ползи от присъединяването към ЕС. Но основният мотив на Украйна не е икономически, твърди д-р Зак Пайкин от мозъчния тръст на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

„Членството в ЕС би утвърдило Украйна твърдо като независима, суверенна европейска държава“, казва той. „Не просто част от руския свят“.

Как страните се присъединяват към ЕС?

Първо, Европейската комисия, държавната служба на ЕС, оценява дали дадена страна е подходящ кандидат .

Той разглежда дали има стабилно, демократично правителство, зачита правата на човека и има свободна пазарна икономика.

Знаме на ЕС и факти и цифри

Всички съществуващи членове на ЕС трябва да се споразумеят, преди нова страна да стане кандидат. Ако успее, страната трябва да приеме всички закони и разпоредби на ЕС. Това обикновено отнема няколко години. Накрая страната подписва договор за присъединяване, който всички други страни от ЕС трябва да ратифицират.

Колко време отнема присъединяването към ЕС?

За наскоро присъединилите се България, Румъния и Хърватия целият процес отне между 10 и 12 години.

Албания, Северна Македония, Черна гора и Сърбия са официални кандидати от години, но кандидатурите им са в застой. Турция стана кандидат през 1999 г. Въпреки това, нейните преговори за присъединяване бяха прекратени поради опасения относно състоянието на правата на човека в страната. Съседката на Украйна Молдова беше приета като кандидат в същия ден като Украйна. Грузия също кандидатства, но й беше казано, че трябва да направи допълнителни реформи.

Как ще се впише Украйна в ЕС?

  • Най-голямата земна маса на която и да е страна в ЕС: 603 550 кв. км (233 032 кв. мили).
  • Пето по големина население: 44,13 милиона
  • Годишният БВП на глава от населението на Украйна е $3,724 (£3,040) – една девета от средния за ЕС.
  • Тя вече продава на ЕС 30% от цялото зърно, което внася.

От 2017 г. Украйна може да търгува с държави от ЕС, без да плаща мита, съгласно така нареченото споразумение за асоцииране.

Страната вече беше платила по-евтини мита, след като се присъедини към дълбоката и всеобхватна зона за свободна търговия на ЕС през 2016 г.

Като част от подготовката си да кандидатства за членство, Украйна вече промени много от своите закони и разпоредби, за да отговаря на стандартите на ЕС.

Какво друго трябва да направи Украйна?

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че „добра работа е свършена“, но Украйна трябва да направи допълнителни „важни реформи“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Те включват укрепване на върховенството на закона, подобряване на правата на човека, намаляване на властта на олигарсите и борба с корупцията.

„Има и необходимост Украйна да изгради пълноценна пазарна икономика“, казва изследователят Зак Пайкин, „което е трудно за постсъветска република“.

Друго предизвикателство ще бъде прочистването на съдебната система на Украйна, която беше широко критикувана.

Как членството в ЕС помогна на скорошните присъединили се?

Откакто се присъедини преди 15 години, националният доход на Румъния се е утроил, а на България се е удвоил.

ЕС даде десетки милиарди евро на двете страни чрез европейските структурни и инвестиционни фондове. Те подпомагат икономическото развитие, например чрез изграждане на нови пътища и пристанища.

Между 2014 и 2020 г. България получи 11,2 млрд. евро, а Румъния 35 млрд. евро.

Transparency International обаче твърди, че голяма част от тези пари са били загубени поради корупция.

България остава на дъното на лигата на ЕС по отношение на заплатите, здравеопазването и образованието, но Румъния се изкачи от второто най-бедно до шесто най-бедно място.

Около 1,5 милиона българи и 4 милиона румънци са използвали политиката на ЕС за „свобода на движение“, за да пътуват в чужбина, според Световната банка. Критиците се опасяват, че това „изтичане на мозъци“ може да навреди на бъдещите перспективи на двете страни.

Как реагира Русия на перспективата за членство на Украйна в ЕС?

Въпреки че президентът Владимир Путин е много критичен към дългогодишното желание на Украйна да се присъедини към военния алианс на НАТО, той настоява, че няма „нищо против“ Украйна да стане член на ЕС.

Говорителят му Дмитрий Песков обаче казва, че Кремъл ще обърне на заявлението „повишено внимание“, тъй като ЕС обмисля да сформира свои собствени отбранителни сили.

„Обсъждат се военните, отбраната и компонентите за сигурност“, каза Песков. „Ние, разбира се, наблюдаваме всичко това внимателно“.

Президентът на Украйна Зеленски предупреди, че Русия може да отвърне на този ход.

„Очевидно трябва да очакваме по-голяма враждебна активност от Русия“, каза той. И не само срещу Украйна, но и срещу други европейски държави.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари